Sinoć je u holu Kulturno-sportskog centra u Gacku održana svečana akademija povodom 25 godina od obnavljanja Srpskog, kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“.

 

Radomir Vučković, predsjednik SKPD “Prosvjeta” Gacko, govorio je o aktivnostima “Prosvjete” u proteklom periodu. Podsjetio je da je „Prosvjeta“  intezivirala svoj rad i već dvije godine je prisutna i na međunarodnom sajmu knjige u Beogradu, na kome izlaže preko 900 izdavača iz preko 150 zemalja svijeta. Vučković je naglasio da gatačka Prosvjeta  zajedno sa odborom u Bileći izdaje časopis „Nova zora“ i  između ostalog, aktivno učestvuje u izgradnji „Kalandara Prosvjete“.

Odbori Prosvjete iz Bileće i Gacka od 1997. godine ispunjavaju  zadatak čiji je cilj da Gacko i Bileća u danima održavanja “Naučnog skupa istoričara” u Gacku i skupa “Srpska proza danas” u Bileći postanu bastionik nauke, kulture, jezika i umjetnosti, čiji je rezultat 14 zbornika radova.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Danka Ilić, pobjednica Đurđevdanskog  festivala 2011. sa pjesmama  “Crven cvete” i “Ovo je Srbija”.

Dodijeljenja su priznanja institucijama  i kolektivima koji su doprinijeli radu „Prosvjete“ i to: Opštini Gacko, RiTE Gacko, KSC Gacko, Zavičanom klubu Gačana iz Beograda, Antikoroziji Gacko, Sindikat RiTE Gacko i Golijskom saboru kulture iz Nikšića.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ formirano je 1902. godine, a rad društva zabranjen je 1949. godine. „Prosvjeta“ je rad obnovila 1990. godine.

 Izvor: Opština Gacko