Neke evropske zemlje, teško pogođene drugim valom epidemije korona virusa, koji je u svijetu usmrtio više od 1.2 milijuna ljudi, uvode u ponedjeljak nove mjere, ne tako stroge kao proljetos, uprkos sve većem otporu građana.

Epidemija ne štedi nikoga, pa nije poštedjela ni načelnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa koji je objavio u nedjelju da je bio u kontaktu s osobom pozitivnom na korona virus te mora u karantin. Dodao je da se osjeća dobro i nema simptoma.

Dosad je u svijetu umrlo najmanje 1.200.042 ljudi od 46.452.818 zaraženih, pokazuje podatak agencije France Pressea na osnovu službenih izvora objavljenih u ponedjeljak prijepodne.

Iako su Sjedinjene Države najpogođenija zemlja svijeta s 230.996 umrlih od 9.207.364 zaraženih, pandemija se trenutačno najbrže širi u Evropi.

Evropske vlade uvode niz novih mjera

Zbog tog su razloga evropske vlade odlučile uvesti nove mjere, nimalo popularne: tako bi ove sedmice napetost mogla dodatno porasti na italijanskom poluostrvu. Njihovi mediji pišu da će vlada u ponedjeljak proglasiti karantin u velikim gradovima, počevši s Milanom i s Napuljem.

To je rizičan korak nakon sukoba koji je u subotu u Rimu izbio između policije i protestanata koji se protive restrikcijama što se uvode radi sprječavanja širenja epidemije.

U Španiji je policija u noći na ponedjeljak privela desetke demonstranata protiv mjera ograničenja, u okršajima u više gradova.

U Njemačkoj su u ponedjeljak stupile na snagu strožije mjere u borbi protiv širenja korona virusa kojima je cilj smanjenje ličnih kontakata građana i usporavanje rasta broja novozaraženih.

Od danas se osim uobičajenih pravila o držanju razmaka, pranja ruku i nošenja zaštitnih maski u prodavnicama, javnom prevozu i pješačkim zonama, uvodi i mjera zabrane okupljanja više od deset osoba iz najviše dva domaćinstva.

Nove mjere odnose se i na rad restorana i ugostiteljskih objekata, koji od danas smiju prodavati hranu i piće samo za konzumaciju izvan objekta.

Hotelima u Njemačkoj je zabranjeno primanje gostiju koji nisu na poslovnom putu. Građani su pozvani da se suzdrže od privatnih putovanja i okupljanja.

Rad je takođe zabranjen kazalištima, kinima i opernim kućama, kao i teretanama i bazenima.

U Belgiji karantin u trajanju od šest sedmica

U Belgiji, gdje korona virus najviše kruži, u ponedjeljak je proglašen drugi karantin u trajanju od  šest sedmica ali manje stroga nego proljetos.

Rad od kuće je obvezan gdje je god to moguće, trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine su zatvorene. Samo cvjećari i knjižari mogu raditi.

Portpalor službe za suzbijanje korona virusa rekao je u ponedjeljak da broj zaraženih i pacijenata u bolnicama “još raste, ali sporije. Taj superbrzi voz vozi, ali malo sporije”, istaknuo je.

U Francuskoj je naučno vijeće koje savjetuje vladu ocijenilo da drugi val epidemije covida-19 s kojim se Europa trenutno bori, nije posljednji i postoji bojazan da će “pred kraj zime zaredati nekoliko valova”.

U nedjelju je u Francuskoj, gdje je u petak uveden karantin, prijavljeno oko 46.290 novih slučajeva – što je oko 10.000 više nego dan ranije.

Ali i u Francuskoj je karantin manje strog nego proljetos, pa se u ponedjeljak 12 miliona učenika vratilo u školu.

U školama je ipak na snazi strožiji higijenski protokol koji uključuje nošenje maske za sve starije od šest godina.

I Ženeva uvodi strožije mjere

Ženeva je pak zbog “ozbiljnog pogoršanja situacije” najavila uvođenje strožijih mjera od onih koje vrijede na nacionalnoj razini u Švicarskoj i u ponedjeljak naveče je zatvorila barove, restorane i trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne kućanske potrepštine.

Nošenje maske bit će obavezno čitavu zimu na svim žičarama na skijalištima.

Portugal, gdje je u ponedjeljak dan žalosti za žrtve covida-19, objavio je u ponedjeljak da će proglasiti vanredno zdravstveno stanje.

Premijer Velike Britanije, najpogođenije evropske zemlje, s najmanje 46.555 umrlih, Boris Johnson, najavio je ponovno uvođenje karantina u Engleskoj od četvrtka do 2. decembra.

Ponovo zatvaranje koje bi opet moglo gurnuti zemlju u recesiju, “zaista je pogubno” za britansku privredu, koje je pandemija već bacila na koljena, upozorilo je udruženje poslodavaca CBI.

 

 

 

Izvor: Buka