U javnosti se pojavljuje sve više primjera zloupotrebe glasanja putem pošte, a građani prijavljuju da se na spisku nalaze i mrtvi.

Nakon informacija da je na izborima za glasanje iz inostranstva prijavljena kćerka predsjednika SDP, nekoliko kandidata za odbornike u mnogim gradovima i opštinama, kao i mnogi građani, isplivavaju dokazi da se na tom spisku nalaze i mrtvi.

Tako Esad Trokić iz Toronta tvrdi da je u Centralnom biračkom spisku za grad Banjaluka upisana njegova majka Senija Trokić, koja je umrla 13. marta 2015. godine u Kanadi gdje je i sahranjena, javlja BHD info desk.

– Kriminalci su pored države u kojoj nikad nije bila, iz Srbije, lažirali i njen datum rođenja, 10. januar 1945. godine, a prijavili su je za glasanje pod brojem 743106842 – kazao je Torokić.

Takođe je dodao da se i sam prijavio za glasanje iz inostranstva te da do sada njegova prijava nije registrovana i da njegovo ime nije ni među onima kojima je odbijena prijava za glasanje izvan BiH.

Da ovo nije jedini slučaj, svjedoči i priča Elvedina Mušanovića. Kako piše Avaz, Elevedin je povratnik koji već dvije decenije živi u višegradskom naselju Nezuci.

Polovinom septembra sahranio je majku, pa je još pod utiskom, ali je njegovu žalost još većom učinila informacija da je njegova majka prijavljena za glasanje putem pošte u Srbiji i da će njeno biračko pravo neko, najvjerovatnije, zloupotrijebiti.

– Moja majka u Srbiji nikada nije ni bila, pa ne znam kako je to moguće. Maloprije su me obavijestili da je na spisku za glasanje, ne znam ko je tamo upisao. U Višegradu je živjela, ovdje je imala trajnu ličnu kartu, pa je jasno da su u pitanju nezakonite radnje – govori Mušanović.

Desetine poziva stižu u sjedište višegradskog povjereništva Naroda i pravde (NiP), stranke koja ove godine prvi put izlazi na izbore u ovoj opšini. Samo u jednom danu CIK je proslijeđeno više od 50 žalbi, ali rok u kojem se to moglo učiniti bio je suviše kratak.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH odbila 27.960 prijava za glasanje birača izvan BiH, a najviše ih je odbijeno, čak 7.623, jer je postojalo više prijava za jedno lice.

– Zbog više od šest prijavljenih lica na istoj adresi izvan BiH, odbijeno je 4.760 prijava, 3.617 ih je odbijeno zbog neodgovarajućeg dokaza o identitetu, 2.700 jer ne postoji dokaz o prebivalištu u BiH, 2.567 jer ne postoji validan dokaz o identitetu,  a 2.021 zbog više nedostataka – stoji u Odluci Centralne izborne komisije.

Kako je još navedeno, 958 prijava je odbijeno zbog nepostojanja obrasca,dok je za 787 njih kao razlog odbijanja navedeno “adresa sa koje je došla prijava za umrlo lice”.

Jedan od razloga za odbijanje 411 prijava je jer se radi o umrlim licima, a prijavilo se čak i troje maloljetnih lica.

 

Izvor: Srpska info