Mesec dana pred najavljeno otvaranje granica zbog početka turističke sezone, od danas u Grčku mogu da putuju državljani članica Evropske unije i još pet zemalja, među kojima je i Srbija. Za to je potrebna potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Grčki aerodromi su otvoreni za srpske turiste. Od devet mogućih mesta za sletanje, najpopularniji su aerodromi u Atini i Solunu.

Zainteresovanost je u prvom momentu porasla jako puno nakon početnih pregovora, nakon odlaganja se to malo zaustavilo, ljudi su oprezniji, ali zainteresovanost za Grčku nikada ne opada”, kaže za TV Prva Valentina Lipovac iz Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS).

Dušan Anastasov operativni direktor turističke agencije kaže da će svakako prvo krenuti od severa Grčke, Halkidiki koji je omiljen će krenuti da se prodaje, a negde sredinom juna meseca kreću i čarteri ka Grčkoj.

“Ove godine će biti nešto smanjen obim od otvaranja same Grčke, pa će raditi Krf, Krit, Rodos, Kefalonija, Skijatos. To su neke od destinacija uz čuveni Halkidiki koje ćemo raditi ove godine”.

Ipak, kažu sagovornici, čeka se zvanični potpis na memorandumu između Grčke i Srbije kako bi se formirale cene i zasigurne destinacije.

“Onaj koji nas najviše zanima kada je u pitanju turizam to je Krit, međutim na osnovu neke male interne ankete među članicama i kolegama stekli smo utisak da su svi počeli da popunjavaju letove koji će se odvijati krajem maja i početkom juna”, otkriva Lipovac.

Određene zemlje stimulišu putnike davanjem nekoliko stotina evra svakome ko ih poseti.

Potpredsednik Jute je za Prvu televiziju rekao da to možemo očekivati od Crne Gore, ali da ništa još nije definisano.

 

 

 

Izvor: B92