Novi oblik testiranja na Covid-19, koji daje rezultate poslije svega 15-30 minuta biće dostupan širom sveta, najavljuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), koja označava testove za brzo otkrivanje infekcije kao „dobru vijest“ u globalnoj borbi protiv pandemije korona virusa.

Informativna agencija PA analizirala je nekoliko osnovnih pitanja vezanih za brze testove na antitijela.

Kako funkcioniše novi test?

Brzi testovi na antitijela SARS-CoV-2 funkcionišu tako što detektuju proteine na površini virusa. Testovi, koji liče na testove trudnoće, daju rezultat u roku od 30 minuta. Ako je test pozitivan, na displeju se pojavljuju dvije plave linije.

SZO je prošle nedjelje odobrila ove testove.

Po čemu se razlikuju od drugih testova?

Glavna razlika između brzih testova na antitijela i testova na osnovu analize brisa uzetog iz nosa i grla, odnosno testa kod koga se krv vadi iz prsta, sastoji se u tome što nije neophodna laboratorijska analiza za dobijanje rezultata.

To znači da infekcija korona virusom može da se otkrije u roku od nekoliko minuta, dok je za analizu gena, tzv. PCR test, potrebno nekoliko sati, pa čak i dana. Osim toga, brzi testovi su znatno jeftiniji (koštaju 5 dolara), ali se uglavnom smatraju manje preciznim od laboratorijskih testova.

Koliko su važni novi testovi u borbi protiv korona virusa

Brzi testovi na antitela SARS-CoV-2 mogu biti od vitalnog značaja za poboljšanje kapaciteta testiranja u državama koje nemaju dovoljno laboratorijskih resursa i obučenog zdravstvenog osoblja za izvođenje PCR testova.

Piter Sends, izvršni direktor Globalnog fonda, partnerstva koji sarađuje u nastojanju da se okonča epidemija, kaže da su ovi testovi „značajan korak“ u naporima da se suzbije virus u svijetu.

Kada će testovi biti uvedeni

SZO i njeni glavni partneri dogovorili su se da već sljedećeg mjeseca distribuiraju 120 miliona brzih testova, a kako navodi Katarina Beme, glavni izvršni direktor neprofitne organizacije Fondacija za inovativnu novu dijagnostiku, prve količine biće namijenjene za 20 afričkih zemalja, piše Blic.

 

Izvor: Srpska info