U Trebinju će sutra i u ponedjeljak, 6. aprila, biti održane “Dučićeve večeri poezije”, u okviru kojih će biti organizovan bogat program u kome će učestvovati naučni radnici i stvaraoci u oblasti iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

 

Prvog dana manifestacije u hercegovačkoj Gračanici na Crkvini, vječnom počivalištu velikog pjesnika, od 9.00 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija i pomen Jovanu Dučiću.

Od 13.00 časova počeće dvodnevni naučni skup, koji se u okviru manifestacije tradicionalno organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umjetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda. Ove godine skup će biti posvećen Dučićevom laureatu akademiku Milosavu Tešiću.

Svečana akademija pod nazivom “Svetla zemlja Dučićeva” počeće u 20.00 časova u pozorišnoj sali Kulturnog centra.

U programu će učestvovati glumci Narodnog pozorišta Beograd Nebojša Dugalić, Biljana Đurović i Boris Pingović, Crkveni hor “Svetog novomučenika Stanka” iz Nikšića, te prvakinja Beogradske opere Svetlana Nestorov, uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova.

Uoči akademije, u Galeriji Kulturnog centra u 18.00 časova biće otvorena izložba djela prvog trebinjskog akademskog slikara Atanasija Popovića.

Za 19.00 časova planirana je promocija “Zvučne antologije dobitnika Dučićeve nagrade”.

Drugog dana manifestacije, od 17.00 časova u Gimnaziji “Jovan Dučić” biće organizovan susret pjesnika sa učenicima trebinjskih srednjih škola.

Otvaranje izložbe skulptura i slika Stevana Kijca zakazano je za 18.00 časova u Muzeju Hercegovine, a za 19.00 časova u Galeriji Kulturnog centra promocija knjige “Plave legende Jovana Dučića”, čiji je izdavač Savez Srba iz Temišvara.

U završnom programu, na pjesničkoj večeri “Na Dučićevom putu” u pozorišnoj sali Kulturnog centra od 20.00 časova svoje stihove govoriće pjesnici Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Dragan Hamović, Gojko Đogo, Milutin Mićović, Zdravko Miovčić, Radomir Uljarević, Novica Telebak i Stojan Janković.

Izvor: Nezavisne novine/ Srna