Crnogorski parlament raspravljao je danas o povjerenju Vladi premijera Mila Đukanovića, o čemu bi poslanici trebalo da se izjasne sutra.

 

Sjednica je prekinuta u 18.00 časova, a nastavak je zakazan za sutra u 11.00 časova, kada je planirano i glasanje o povjerenju Đukanovićevom kabinetu.

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da politička i bezbednosna stabilnost Crne Gore ne može biti dovedena u pitanje eventualnim izglasavanjem nepoverenja Vladi.

Đukanović je, u crnogorskom parlamentu u toku rasprave rekao da DPS nema plan “B” u slučaju izglasavanja nepoverenja Vladi.

Raspravu u parlamentu obeležile su i međusobne optužbe predstavnika vladajućih stranaka DPS-a i Socijaldemokratske partije.

Protesti ispred Skupštine Crne Gore

Inače, opozicioni Demokratski front sa nekoliko stotina pristalica ponovo se okupio jutros ispred Skupštine Crne Gore, kako bi izvršio pritisak na poslanike da formiraju prelaznu vladu. Postavili su mali video-bim preko kojeg će da prate današnju prvu sednicu o poverenju vladi. Saobraćaj na bulevaru je zaustavljen.

Lider DNP-a Milan Knežević traži od predsednika Pozitivne Darka Pajovića da objasni plan za prevazilaženje krize koji je ta partija sinoć usvojila i poslala i vlasti i opoziciji.

Protest ispred Skupština Crne Gore

Okupljeni su, kako javlja CdM, uzvikivali pogrdne reči poslanicima koji su ušli u Skupštinu.

Najviše neprimerenih reči je bilo upućeno političkom direktoru DPS-a Tarzanu Miloševiću i poslaniku DPS-a Luidju Škrelji.

Policijaci obezbeđuju Skupštinu i zgradu vlade, a prisutni su i redari Demokratskog fronta.

Pozitivna Crna Gora je sinoć usvojila plan za prevazilaženje političke krize koji će biti upućen vladi i opoziciji, saopštio je predsednik partije Darko Pajović nakon sednice Glavnog odbora.

Kako je rekao lider Demokratske narodne partije DNP Milan Knežević skup su prijavili i biće ispred Parlamenta sve dok traje sednica o poverenju vladi.

On je komentarisao i ponudu, odnosno Plan za prevazilaženje krize koji im je poslala Pozitivna Crna Gora.

– Ako to znači da će danas ili sutra glasati nepoverenje vladi, ima našu podršku – rekao je Knežević.

DF: Plan za ostanak Đukanovića na mestu premijera

Potpredsednik Nove i funkcioner DF-a Slaven Radunović ocenio je da “dimna zavesa u vidu ponude plana za prevazilaženje političke krize pretpostavlja ostanak Mila Đukanovića na mestu premijera”.

On je, pozivajući građane na ulice, na svom Fejsbuk profilu ocenio da je korupcija sa nižeg, srednjeg i visokog ranga prešla i u najviši u poslaničke klupe. Direktno se kupuju predstavnici građana, ljudi koji donose zakone, ustav, koji odlučuju o ratu i miru. Gore od ovog ne može. Svi alarmi su popaljeni”, kaže Radunović.

Funkcioner Demosa, Radovan Asanović, rekao je za “Dan” da se u potezu Pozitivne ne vidi ništa neobično, te da Pozitivna otkako je stvorena ima dvojni moral.

Demos: Da glasanje bude prozivkom

– Zalagaću se da glasanje bude prozivkom, da bi se jasno videlo ko daje podršku ovoj vlasti. Da to vide građani, koji se zbog nemaštine pitaju dokle će DPS da vlada – rekao je Asanović.

Iz Medijskog centra SNP-a kazali su sinoć “da je svaki glas za aktuelnu vladu glas protiv pravedne i socijalno odgovorne, ekonomski jake i politički stabilne Crne Gore”.

– Insistiramo na prelaznoj vladi, drugačijeg personalnog sastava od vlade DPS-a, koja bi za cilj imala organizovanje fer, demokratskih i slobodnih izbora, a ono što je najvažnije jeste nesporna činjenica da jednu takvu ideju podržava ogromna većina građana Crne Gore. Interesantno je i da SDP otkazuje poverenje vladi zbog rušenja parlamentarnog dijaloga, a ne zbog brojnih nepočinstava, od kojih su većinu zajedno naneli Crnoj Gori – saopšteno je iz Medijskog centra SNP-a.

“Prvo da padne vlada, pa da se bira nova”

Funkcioner Demokrata Boris Bogdanović rekao je da još ne znaju detalje ponude Pozitivne, ali ono što treba svima da bude jasno, pa i Pozitivnoj Crnoj Gori, jeste da ova vlada treba da padne da bi se mogla birati nova.

Predstavnik Građanskog pokreta URA Nedjeljko Rudović navodi da sve upućuje da su ovi takozvani uslovi Pozitivne unapred usaglašeni sa DPS-om.

Poslanik SDP-a Draginja Vuksanović rekla je za podgorički “„Dan”” da ih ne zanimaju planovi Pozitivne.

– Nas u SDP-u apsolutno ne zanima šta radi Pozitivna, šta izjavljuju predstavnici Pozitivne, a ponajmanje kakvi su njihovi planovi”, konstatovala je Vuksanović.

S druge strane, politički direktor DPS-a Tarzan Milošević kazao je “Danu” sinoć da nikakav dokument iz Pozitivne nisu dobili, te da ne može ništa komentarisati.

 

Izvor: blic.rs