Svi znamo da previše izlaganja suncu nije dobro za kožu, ali umjereno sunčanje dobro je za zdravlje i može da umanji rizik od srčanog udara, tvrde naučnici.

Sprovedeno istraživanje pokazuje da su kardiovaskularne bolesti češće kod pacijenata koji imaju manjak vitamina D, koji koža upija prilikom izlaganja sunčevim zracima.

Naravno, stručnjaci upozoravaju da ne treba pretjerivati, jer se usled predugog izlaganja suncu povećava rizik obolijevanja od raka kože, ali umereno sunčanje dobro deluje na srce.

Sprovedena studija pokazala je da nedostatak vitamina D ima sedam od deset pacijenata podvrgnutih koronografiji – snimanju pomoću koga se može videti protok krvi kroz arterije do srca.

Manjak ovog vitamina povezan je sa većom rasprostranjenošću bolesti srca, kao i sa 32 odsto većom učestalosti ovih bolesti kod osoba sa najnižim nivoom vitamina D. Oni su takođe imali dvostruko veći rizik od začepljenja arterija, nego ljudi sa normalnim nivoom “vitamina sunca”.

Kardiolog dr Monika Verdoa objašnjava da se povećanje nivoa vitamina D, osim izlaganjem suncu, može postići i unošenjem određene hrane – ribe, žitarica i jaja.

Ovaj vitamin djeluje tako što poboljšava imuni sistem i umanjuje rizik od zapaljenja u organizmu, koja bi mogla dovesti do bolesti.

 

Izvor: mondo.rs