Nakon još jedne najave poskupljenja struje, vrijeme je da se i vi i vaši ukućani zapitate na koji način “sačuvati” kućni budžet i uštediti možda i više od 5,4 % koliko je planirano da poskupi struja za domaćinstva u RS od 1. maja.

 

Plaćanje računa je uglavnom problem u Srpskoj, pogotovu ako pogledate prosječne plate, vjerujemo da dosta ljudi teško izlazi na kraj sa plaćanjima koju su iz mjeseca u mjesec drugačija!

Dakle svi znamo da se bojler pali od 12 uveče do 8 ujutru, kao i veš mašina i sve ono što bi inače na dnevnom nivou trošilo 3 puta više struje, znači noć je za štednju, ali jedan problem često zanemarujemo…

Sve što ubacujete u utičnicu, bilo da je to punjač za telefon, kompjuter, neki drugi uređaj, lampa, bilo kakav drugi dodatak, on troši struju ako ga ostavite u zidu a ništa ne puni!

Na primjer napunili ste telefon, skinuli ste ga sa punjača, a punjač ste ostavili da stoji u utičnici. Taj isti punjač i dalje povlači struju kao da puni nesto, tačnije izvlači 220 w, što je isto kao da ste stavili računar da punite, ali sve ovo prazno punjenje ne traje duže od 20 do 30 minuta!

Nakon toga prestaje, pa dugoročno ne potroši kao telefon na punjaču nekoliko sati, ali potrošnja ipak postoji. Sigurno ste primjetili da kad uzmete punjač za telefon koji nije priključen u utičnicu i povežete sa telefonom on da signal da puni vaš uređaj, zato što je struju zadržana u kablu i punjaču.

Nekoliko ovakvih uređaja po kući koji stoje u utičnicama na prazno mogu da vam znatno povećaju račune za struju, tako što npr. za sedam-osam noći praznog hoda punjač potroši kao da ste punili i telefon ili tablet nekoliko sati.

Možda ovo nije sudbonosna ušteda, ali svakako da možete dostići uštedu od 5,4% posto i od maja nastaviti da plaćate račune kao da poskupljenja neće ni biti.

Zbog toga, najbolje je da sve uređaje i njihove punjače i utičnice nakon upotrebe izvadite iz utičnice. Vrijedi pokušati.

HP/BKTV, mart 2016.