Od početka pandemije do današnjeg dana u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS liječeno je 155 kritično oboljelih pacijenata, a od tog broja uspješno je odvojeno od respiratora 73 pacijenta, podaci su UKC RS.

Stopa preživljavanja je oko 50 odsto, što je, kako ističu u ovoj ustanovi, više nego odličan procenat izliječenja u poređenju sa svjetskim zdravstvenim centrima.

– Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS jedina je organizaciona jedinica na prostoru BiH koja zbrinjava najteže i kritično oboljele nehirurške pacijente, te se izdvaja po savremenom prostoru, najmodernijoj opremi i izuzetno stručnom kadru što daje svjetske rezultate – navode iz UKC RS.

U Klinici za infektivne bolesti UKC RS od početka pandemije izazvane novim korona virusom do danas je pregledano 7.051 pacijent, a liječeno je ukupno 1.355 pacijenata. U istom periodu otpušteno je, odnosno izliječeno ukupno 1.181 pacijent.

UKC RS danas će posjetiti Delegacija Svjetske zdravstvene organizacije u sklopu posjete misije iz Kopenhagena, odnosno Kancelarije za Evropski region SZO.

– Kancelarija SZO za BiH je početkom pandemije kovid-19 na prostorima Zapadnog Balkana, prepoznala i značaj projekta koji su UKC i Klinika intenzivne medicine za nehirurške granev razvili sa Mayo Clinic, te je isti podržala i implementira na prostoru regije Zapadnog Balkana – navode iz UKC RS.

Izvor: Srpska info