Demonstracije koje su počele u Tuzli prije četri dana proširile su se na većinu gradova u Federaciji BiH, a u  pojedinim mjestima one su eskalirale u opšte nerede, posebno u Tuzli, Zenici, Mostaru i Sarajevu.

I dok se prvog dana činilo da se radi o dugo očekivanom socijalnom buntu stanovništva koje je dotjerano do ivice bijede, najnovija dešavanja bacaju sasvim drugo svijetlo na cijelu priču. Sada već ne možemo a da se ne zapitamo o čemu se zapravo radi i šta je u pozadini svega toga. Na fotografijama sa portala i novinskih agencija vide se razjarene grupe huligana koje atakuju na pokretnu i nepokretnu imovinu, kordone policije i na mnoge tekovine koje su na ovom prostoru stvarale generacije i generacije naših očeva, djedova i svi mi zajedno u ovoj ili onoj, bivšoj nam državi.

Juče je u Sarajevu zapaljena zgrada Predsjedništva BiH !!!

Volio neko ili ne volio „stanare“ ovog zdanja, volio neko ili ne volio državne institucije – mora se priznati da je u plamenu bilo zdanje koje oslikava simbol države, ma kako ona nakaradna bila. Zamislite situaciju da su beskućnici iz Vašingtona pokušali zapaliti Bijelu kuću ili možda alžirski useljenici „potpaliti“ Jelisejsku palatu (iz možda opravdanih razloga) … Ako ih ne bi zaustavio kordon policije, došla bi borna kola, ako bi i njih „preskočili“ – stigli bi tenkovi, a ako bi nekim čudom zaobišli i ovu prepreku sa najbližeg aerodroma digli bi se, u krajnjoj mjeri, borbeni avioni i sačuvali ne samo pomenuta zdanja, nego i  ustavni poredak zemlje.

U Bosni i Hercegovini ništa nije kao u normalnom svijetu. Tako je juče, dok su huligani orgijali gradovima u Federaciji i dok su se iskreni učesnici protesta isključivali iz protestnih povorki, ministar bezbjednosti BiH – gospodin Fahrudin Radončić dao podršku demonstrantima i njihovim zahtjevima. Prije toga je vjerovatno poslao pismo Djedu Mrazu sa željom da se ne čekaju izbori u oktobru, već da ga on, sve sa irvasima i sankama, postavi za spasitelja napaćenog naroda – jer pobogu, ovu državu su uništili političari, ali ne ja. To su bili oni prije mene !

Nije on bio jedini BH političar koji se na ovaj način juče obratio stanovniku Laponije … Ali nisu vrijedni pomena.

I dok se u Federaciji na ulicama odvija pravi rat, stanje u RS je mirno i stabilno. Iako ovaj entitet grca u problemima bez jasne vizije kako krenuti naprijed, narod je ostao oprezan. Snimci iz Sarajeva, koje su sve svjedoke devedesetih godina prošlog vijeka  morale podsjetiti na zlo vrijeme sa početka građanskog rata u BiH, vjerovatno su „olakšale“ kritičnu masu nezadovoljnih socijalnim statusom u RS i stvorili bojazan za opštu bezbjednost. S pravom!

Ipak, narod je birao ovu vlast i narod će joj i suditi. Poslije toliko izgubljenog vremena u ovoj državi, osam mjeseci koliko nas dijeli do opštih izbora u BiH, nisu vrijedni jednog slomljenog nokta a kamoli ugrožavanja ljudskog života i narušavanjajte cijelog sistema vrijednosti. Možda je ovoj državi potrebna revolucija, ali sigurno ne „huliganska“. Ovoj zemlji treba revolucija ideja, osnažene mladosti i prosperiteta, a kako do toga doći zapitajte se u oktobru kada se zatvorite na glasačkom mjestu sami sa svojim glasačkim listićem. Frustrirajuće jeste da se u godinama iza nas mjenjaju garniture, a stvari ostaju iste ili možda gore.

Realno gledajući na ovakvo stanje – ako nam niko ne valja – prijavimo se kao kandidati na izbore. To je jedini put koji može dovesti do promjena. Ova zemlja je ionako rekorder po broju političkih partija, nekoliko novih neće nikome naškoditi.

Mnogo pametnije bi bilo da su prethodne dane i pojedini mediji, ponajviše internet portali koji po zakonodavstvu BiH nikome ne polažu račune, potrošili na podizanje svijesti ojađenog naroda kako na dostojanstven način da izraze svoje nezadovoljstvo i na taj način dođu do rješenja svojih problema i napretka za sve nas – nego što su raspaljivali maštu okorjelim kriminalcima i „leziljebovićima“ kojima nikada nijedan sistem i nijedna vlast neće biti dobra. Nažalost, i grad Trebinje i Hercegovina nisu ostali uskraćeni za ovakve ispade. Prave se senzacionalistički članci koji za izvor informacija imaju lične stavove anonimnih korisnika fejsbuk društvene mreže, a sve u cilju postizanja jeftinih poena kod svojih čitalaca i kreiranja atmosfere napetosti.

Jučerašnji dan nas možda vodi u scenario da u saniranoj zgradi Predsjedništva BiH, po „obavljenom poslu“, zasjednu novi članovi ovog tijela i to po jedan iz sarajevskih „Hordi zla“, jedan iz mostarskih „Ultrasa“ i jedan iz banjalučkih „Vulturesa“. Pa da još reformišu ustav i najvišem tijelu priključe i predstavnike „Manijaka“ i „Robijaša“, veoma zaslužnih navijačkih grupa koje su odlično obavile posao paljenja zgrada institucija u svojim gradovima. A njihovu sjednicu da posmatra iz posebne lože Veliki brat Fahrudin kome bi Djed Mraz po ovom scenariju ispunio novogodišnju želju.

Sagledavajući situaciju koja može trajno poremetiti krhke mostove saradnje u BiH za svaku je  pohvalu inicijativa prvog potpredsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića koji je pozvao dva najveća politička rivala u RS, Milorada Dodika i Mladena Bosića, na sastanak u Beograd radi postizanja dogovora koji bi po njemu trebao rezultirati stvaranjem uslova da se svi problemi u BiH i RS rješavaju demokratski, na izborima.

A eto i oktobra. Pa onda, kom opanci kom obojci.

Opet se narod pita – pa neka pripazi !

 

Bojan S.  , Hercegovina Promo, februar 2014.