Univerzitet u Mostaru iz neke prašnjave ladice izvuklo je “Pravilnik o odijevanju donesen još 2010. godine, a njime se definiše poslovni stil oblačenja za žene, poslovni stil za muškarce, pravila oblačenja nenastavnog osoblja i studenata.

Pravilnik u uvodu navodi kako s obzirom da je odjeća važan dio ličnosti kao i činjenici da “govori” o svakoj osobi ali i instituciji koju ta osoba zastupa ili joj pripada, potrebno je odrediti donju granicu dobroga ukusa u oblačenju. Ovim aktom posebno se tretiraju tri grupe osoba i to: administrativno osoblje, nastavnici i studenti.

Foto: Klix.ba

Nastavno osoblje ima i ulogu biti primjer prikladnog ponašanja i oblačenja studentima, pa je stoga potrebno da nastavnici poštuju pravila i načine odijevanja, navodi se u pravilniku. U svakom trenutku tokom boravka na prostoru kampusa, a osobito unutar zgrada pojedinih fakulteta i akademije, nastavnik je obvezan koristiti poslovni stil oblačenja. Za žene se u pravilniku navodi da mogu nositi “suknje ili haljine čija dužina treba biti do koljena ili duže, nipošto kraće”, kao i hlače i kaput. Košulja treba biti primjereno zakopčana i ne preuska, a zabranjuju se majice bez rukava. Preporučene su polo majice, a tetovaže i pirsing ne smiju biti na vidljivom mjestu.

Za muškarce se propisuje klasično odijelo sa kravatom ili bez kravate. Košulja s kravatom treba biti dugih rukava, a košulja bez kravate može biti i kratkih rukava. Košulja treba biti primjereno zakopčana.

Studentima se preporučuje da nose ležerniju odjeću koja uključuje: odijela, suknje i haljine dužine do ili ispod koljena, hlače, farmerke, hlače sportskoga kroja za svaki dan, majice dugih ili kratkih rukava, košulje, bluze, rolke, džempere, prsluke, patike, cipele za svaki dan i druga akademski primjerena odjeća, piše Klix.

U skladu sa usvojenim Pravilnikom studenti nikako ne bi smjeli boraviti u krugu kampusa, a niti unutar zgrada pojedinih fakulteta i akademije u “majicama bez rukava, bluzama, košulje, majice. Zabranjuju se i drugi odjevni predmeti koji imaju upadljivi, izazovni i napadni dekolte koji je više, kako stoji u Pravilniku, primjeren noćnim klubovima i striptiz barovima. Zabranjuju se kratke majice, tzv. topovi kao i sve vrste natikača ili papuča, kao i bose noge.”

Posebno se navodi da se zabranjuje “prozirna odjeća koja više otkriva nego skriva i mini suknjice, posebno za vrijeme predavanja ili ispita”.

Pravilnik zabranjene policijske ili vojne uniforme, posebno za vrijeme predavanja ili ispita, ali prenaglašena vjerska obilježja.

 

Izvor: Srpska Info