Nije svakome flert prirodno stanje, malo je rođenih koketa, no ruku na srce, ipak se mi žene sve snađemo kad nam se neki muškarac svidi: naši osmjesi su blistaviji nego inače, oči više sjaje, poigravamo se kosom, prisno naginjemo prema njemu, glas se spusti za koju oktavu…

No umjesto samim flertom i njegovim tehnikama danas se bavimo reakcijama u tijelu kojih nisi ni svjesna da se događaju dok se smješkamo i trepćemo očima prema njemu. Dok flertujemo u našem se tijelu događa prava bura, od hormonskih promjena, do promjena u metabolizmu, pa i nekih prilično očitih znakova da ti se on sviđa – poput crvenila u licu ili širenja zjenica. No, krenimo redom…

Mijenja se govor tijela

Kada flertuješ s nekim možda ne pridaješ previše pažnje svom govoru tijela, ali on se itekako mijenja. Stručnjaci kažu da kada flertaš, nesvjesno počneš oponašati tu osobu. Gledaš njegove porkete, stav, reakcije i kao u ogledalu ga oponašaš. A ako se ti sviđaš njemu i on imitira tvoje pokrete. Ako slučajno dotakneš uho ili se nagneš prema naprijed, možda će osoba s kojom flertaš to isto učiniti nekoliko trenutaka kasnije. Dlanovi okrenuti prema gore odaju toplinu i poručuju osobi s kojom flertaš da “dolaziš u miru”. Dakle, ako situacija postane neugodna, znaš što ti je činiti… Kada imate otvoreni stav jedno prema drugome, situacija će biti lakša za oboje, i bićete manje nervozni.

 | Autor: thinkstock

Metabolizam se usporava

Možda si primijetila da ti se povećavaju otkucaji srca kada flertuješ s nekim, posebno ako ti je potencijalni partner vrlo privlačan (isto tako, srčani otkucaji nisu jako izraženi kada flertaš s nekim samo iz zabave ili samo da ne “ispadneš iz forme”). Vjerojatno nisi primijetila da kada se srčani otkucaji povećavaju, cijeli se metabolizam usporava. To je pravo objašnjenje slavnih “leptirića u trbuhu”. Nimalo romantično, ako se nas pita. Tvoje tijelo preusmjerava krv od probavnog trakta prema mišićima, što znači da se metabolizam usporava.

 

Mozak ti automatski poručuje: zaustavi se!

Pri ulasku u neki novi ljubavni odnos većina nas je vrlo oprezna zato što se ili bojimo odbijanja ili kako bismo spriječili da nekad u budućnosti budemo povrijeđeni. Dok nekoga zavodiš mozak ti automatski šalje poruku da budeš opreznija i da ne pristaješ na bilo šta, a sve kako bi se poštedjela nepotrebne patnje. Prednji cingularni korteks reaguje na odbacivanje i to je dio mozga koji te upozorava da promisliš prije nego kreneš glavom kroz zid.


Zacrveniš se i zajapuriš

Baš kao što ti se metabolizam zbog flertovanja usporava, isto tako zbog flertovanja se možeš zacrveniti i zajapuriti. To je takođe povezano s “pumpanjem” krvi u tijelu koje je odgovor na zbivanja izvana, na flertovanje. Ako pričaš s nekim i primijetiš da se ta osoba crveni, vjerojatno osjeća snažnu seksualnu privlačnost prema tebi. Događa se i navala adrenalina u krv zbog kojeg nekad nisi svjesna što trebaš napraviti: potući se, pobjeći s mjesta zločina ili nastaviti razgovor s osobom koja te toliko privlači.

Malo si “ovisna” o flertu

Kao što smo već rekli, flertovanje je povezano s mozgom, a u mozgu se nalaze centar za bol i ugodnost. Logično, kada zavodiš nekoga, pojačan je osjećaj ugodnosti. To je poput zavisnosti. Osobe koje su u dugim i sretnim vezama znaju kontrolisati taj osjećaj ugodnosti i kroz dugi niz godina se osjećaju dobro. Osobe koje previše intenzivno doživljavaju flertovanje lako postanu zavisne o tom osjećaju. U dugotrajnijem odnosu taj osjećaj može izblijediti i tada serijskim zavodnicama postane dosadno pa žele krenuti u nova osvajanja. Te serijske zavodnice i zavodnici počeće flertovati zbog flertovanja, kako bi što duže zadržali taj osjećaj uzbuđenja i ugodnosti. Umjesto hiljade usputnih flertova sigurniji je jedan “pravi” koji će potencirati nešto dublje od samog površnog flerta.

 | Autor: thinkstock  

Dlanovi ti se znoje

I još jednom je krv krivac, ovaj put za znojne dlanove. No, ovo se ne događa često. Kolanje krvi u organizmu je pojačano zbog flertovanja. Kada se zacrveniš i kada tvoje srce počne snažno kucati, pojačano se luči noradrenalin, hormon nadbubrežne žlijezde. U tom trenutku se tijelo opet pita trebaš li pobjeći ili ostati. Zanimljivo je da se osjećaj straha miješa sa osjećajem ugodnosti baš zato što se receptori straha i ugodnosti nalaze jedan blizu drugoga u mozgu. U drugoj situaciji, kada zapravo osjećaš strah poput vožnje po jako mračnoj cesti, moguće je da se odjednom počneš osjećati jako seksi. I dalje je to strah, a ne ugodnost, samo je tvom mozgu teže razabrati ta dva osjećaja.

Rašire ti se zjenice

Kada flertaš s nekim logično je da ćeš ga/ju gledati u oči. Ako je osoba  zainteresovana baš poput tebe zjenice će joj se jako raširiti. To je znak seksualne privlačnosti. Isto tako, osobe sa široko otvorenim očima izgledaju privlačnije i djeluju jako zainteresirano za razgovor.

Hormoni polude

Kada ti je neko privlačan i s tom osobom počneš igru zavođenja, prvi hormon koji se ispušta je noradrenalin koji je zadužen za požudu, ali i koji te konstantno tjera da se ili boriš ili prepustiš tom osjećaju. Tu je i dopamin, hormon sreće koji ti daje nadu da se u tom zavođenju nešto konkretno i događa. Ipak, kod muškaraca dolazi do lučenja antidiuretskog hormona, vazopresina, dok kod žena se luči oksitocin. Ti hormoni su su nezaobilazni dio u igri zavođenja, te podstiču i muškarce i žene da s flerta pređu na nešto više.

Smiješ se

Jesi li se zatekla da se smiješiš dok flertuješ s nekim? Postoji naučno objašnjenje. Oksitocin se ispušta kada prepoznaš da je osoba s kojom flertuješ razumjela znakove i upustila se u flert. Žene vole muškarce koji ih mogu nasmijati, ali bitno je i povjerenje. Prije nego što se počneš iskreno smijati njegovim šalama, moraš tu osobu poznavati i vjerovati joj. No, nije svaki smijeh ugodan. Imaš li nekad osjećaj da se smiješ samo zbog nervoze? Da, to nije dobar smijeh. Ali, kada se osjetiš dovoljno opušteno i počneš se smijati bez zadrške, tek tada se oksitocin počne otpuštati… I, igre počnu!

Izvor: miss7.24sata.hr