Članovi Ronilačkog kluba “Posejdon” iz Trebinja i Diving & rescue tima SEUH iz Mostara postavljaju zajedničku mapu top destinacija Hercegovine za ronjenje, koja će biti putokaz za sve ljubitelje ovog sporta.

 

Mapa bi, kako objašnjava Aleksandar Vuković, instruktor u Ronilačkom klubu “Posejdon”, koji je i nosilac projekta, podrazumijevala ucrtavanje, davanje karakteristika i ostalih prikaza svih top destinacija za ronjenje u istočnom i zapadnom dijelu Hercegovine, što, kako tvrdi, predstavlja pravu atrakciju.

“Ta mapa bi bila postavljena na sve sajtove turističkih organizacija i sportskih klubova zainteresovanih za profesionalno i turističko ronjenje. Prvenstveno mislim na jezera od takozvane Visoke Hercegovine, na Zelengori, oko Gacka i slično, preko juga, istočnog dijela Hercegovine, na Bilećko i Trebinjsko jezero i ostale vode pogodne za ronjenje, pa sve do zapadnohercegovačkih destinacija, poput ronjenja na vrelu Bune i pećinskih ronjenja”, objašnjava Vuković.

Ističe da postoji više argumenata zašto bi ronjenje u Hercegovini predstavljalo jedinstven turistički, ali i sportski doživljaj za profesionalne ronioce, a jedan je svakako neobična flora i fauna vodenog svijeta.

“Opštepoznato je da akvatorij Bilećkog i Trebinjskog jezera, kao i cijeli sliv Trebišnjice, obiliuju izuzetnim lokalitetima za ronjenje, potopljenim dolapima i mlinicama, mostovima, pa i cijelim selima, crkvama, grobljima, ali i fantastičnim kraškim podvodnim reljefom, što bez daha ostavlja i sve svjetske ronioce koji su to imali priliku vidjeti. To bi bila i naša turistička šansa”, kaže Vuković.

Naglašava da je ronjenje skup sport, ali da zbog jeftinijeg smještaja, hrane, vina i prirodnih sokova koje nude Trebinje i Hercegovina postoji velika zainteresovanost ronilaca i ronilačkih organizacija iz zapadne Evrope i regiona.

Izvor: Nezavisne novine