Gotovo je nemoguće nabrojati države koje nude stipendije studentima iz BiH, a o koliko širokoj lepezi je riječ, svjedoči i podatak da su na “spisku” i Katar, Tajvan, Japan, Slovačka te Italija.

Zemlje, koje su spremne da pomognu našim studentima, od njih uglavnom traže da studiraju ili se usavršavaju kod njih.

Na primjer, na sajtu Univerziteta u Istočnom Sarajevu stoji da Ambasada Italije u Sarajevu dodjeljuje državljanima BiH i državljanima Italije nastanjenim u BiH stipendije koje finansira italijanska vlada za školovanje u toj zemlji tokom akademske 2014/2015. godine, a rok za slanje elektronskih formulara je 28. maj.

“Stipendije predstavljaju novčani doprinos za osobe koje namjeravaju studirati ili obaviti istraživanje u Italiji pri nekoj od institucija”, stoji na sajtu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje je takođe navedeno i da je Katarski univerzitet ponudio tri stipendije za studente iz BiH za akademsku 2014/2015. godinu, te se precizira da je tražene dokumente na adresu Katarskog univerziteta potrebno dostaviti do 19. juna.

Takođe, kako saznajemo, za državljane BiH na raspolaganju je 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoškolskim ustanovama u Sloveniji u akademskoj 2014/2015. godini.

“Program stipendija namijenjen je studentima, diplomcima ili doktorantima koji žele da dio svoj školovanja provedu na jednoj od visokoškolskih institucija u Sloveniji”, stoji u odluci.

U okviru Programa obrazovne i kulturne saradnje između BiH i Mađarske, ova država je obezbijedila čak 50 stipendija za studente iz BiH za školovanje na mađarskim univerzitetima, a rok za prijave je istekao.

I Japan nudi šansu budućim akademskim bh. građanima da postanu stipendisti njihove države, a aplikacije treba poslati poštom ili dostaviti direktno Ambasadi Japana u BiH, najkasnije do 6. juna.

“Vlada Japana nudi četiri različita programa stipendiranja za studente iz BiH koji žele da studiraju na japanskim univerzitetima u sklopu programa stipendiranja Ministarstva obrazovanja i nauke”, stoji u odluzi.

Između ostalih i Vlada Slovačke odobrila je stipendije državljanima BiH za akademsku 2014/2015. godinu, a rok za elektronsku registraciju je 30. maj. Šansu da dobiju stipendiju iz Tajvana imali su studenti iz BiH, a mogli su da je iskoriste do 14. marta, do kada je bio rok za prijavu.

“Ovaj program omogućava svakom stipendisti punu stipendiju, uključujući povratnu avionsku kartu, smještaj, školarinu i podrazumijeva plaćene takse, osiguranje, troškove udžbenika kao i mjesečnu naknadu”, stoji u obrazloženju odluke o stipendiranju od strane Tajvana.
Student iz Banjaluke Dušan G., kaže da je čuo za mogućnost studiranja u drugim državama, ali nije znao da može da dobije i stipendiju.

“Ovdje je jako teško odškolovati se vlastitim ili sredstvima roditelja. Pokušaću, vjerovatno, da apliciram za neku od stipendija u inostranstvu. Stvarno nisam znao da su mogućnosti tako velike niti sam nailazio na takve informacije na internetu”, priča ovaj student.

Njegova neinformisanost i ne čudi, budući da nigdje ne postoji zajednički registar svih inostranih stipendija za koje studenti mogu da apliciraju.

Iz Ministarsva prosvjete i kulture RS kazali su nam da studenti iz RS mogu samostalno da konkurišu za stipendije ukoliko ispunjavaju tražene uslove.

“Ministarstvo ne vodi evidenciju o načinima i mogućnostima stipendiranja studenata RS od strane drugih država. Strane stipendije u većini slučajeva obezbjeđuju ambasade pojedinih država, koje konkurse sa načinima stipendiranja i uslovima koje studenti treba da ispune objavljuju na svojim internet stranicama”, kažu u resornom ministarstvu.

Izvor: Nezavisne novine, Foto: google.com