Oglasio se i novi selektor košarkaša Srbije, pošto je ranije Vlade Divac uz fotografiju na instagramu sa Kokoškovim i Peđom Stojakovićem čestitao pomoćnom treneru Sakrementa uz riječi “Čestitamo Igore! Nažalost, nećemo stići na pripreme sledećeg leta.”


Igor Kokoškov je prihvatio poziv Košarkaškog saveza Srbije, dogovorio se sa predsednikom Predragom Danilovićem i ozvaničio svoj dolazak na klupu reprezentacije.

Prvi evropski trener koji je samostalno vodio NBA tim dobio je odobrenje Sakramento Kingsa da preuzme “orlove”, koje je 2017. godine pobedio u finalu Eurobasketa sa Slovenijom.

Posle toga i rastanka sa prvakom Evrope, Kokoškov je nedvosmisleno rekao da ima veliku želju da vodi Srbiju, a ona je ove srede pretvorena u zvaničnu potvrdu, jer je postao selektor.

“Ovim imenovanjem mojoj porodici i meni lično je ukazana velika čast. Srećan sam da ću biti u mogunosti da kao selektor vodim nacionalni košarkaški tim Srbije. Dobro mi je poznato koliko ljudi u Srbiji vole i podržavaju košarkašku reprezentaciju. Takođe, dobro mi je poznato kakvi su naši rezultatski standardi koje su svojim uspesima decenijama gradile prethodne generacije igrača i trenera. Očekivanja naših navijača od nacionalnog tima su uvek bila velika, a ambicije igrača i trenera su uvek najveće. Toga sam vrlo svestan. Svaki košarkaški trener sa ovih prostora sanja da postane selektor nacionalog tima”, rekao je Kokoškov, a preneo Košarkaški savez.

Prema njegovim rečima, glavni motiv da prihvati poziv je šansa da se na neki način posle 20 godina vrati kući.

“Moj glavni motiv da se prihvatim ovog posla je upravo jaka lična emocija i želja da se posle 20 godina rada u NBA i više od deset godina rada u FIBA sa drugim nacionalnim timovima konačno vratim tamo odakle sam krenuo – u Srbiju. U tom smislu, za mene je izbor za selektora našeg nacionalnog tima profesionalni zadatak koji ne može da se uporedi ni sa jednim drugim sportskim izazovom do sada. Detalji našeg ugovora nisu tajna, ali ne bi trebalo da budi prioritetni javnosti u ovom trenutku, kao što nisu bili prioritetni ni meni pri potpisivanju istog

Kokoškov je rekao nekoliko reči i o tome kako u najširim crtama vidi reprezentaciju Srbije.

“Moje trenersko razmišljanje se bazira na tome da se svaki uspešan tim, pre svega, gradi na kreativnošću i sposobnostima samih igrača tog tima. Mi u Srbiji nikada nismo oskudevali u košarkaškom talentu. Otuda će moj posao kao selektora biti da igrače pripremim, pomognem im i da donosim odluke u najboljem interesu tima. Igrači sa kojima sam do sada radio znaju da je moj stav da ‘uspeh tima uvek pripada igračima, a da treneri preuzimaju odgovornost‘”.

Prema njegovim rečima, reprezentacija će se oslanjati na igrače koji imaju želju da nose grb Srbije.

“Nacionalni košarkaški tim Srbije će se bazirati, pre svega, na našim najboljim igračima koji su u mogućnosti da se odazovu pozivu i koji žele da nose dres nacionalnog tima. Moj prvi zadatak će biti da napravim inicijalni kontakt sa svim potencijalnim reprezentativcima. Očekuju nas dve etape u predstojećem takmičarskom ciklusu: dve utakmice u februarskom ‘prozoru’ kao deo kvalifikacija za predstojeće Evropsko prvenstvo i kvalifikacioni olimpijski turnir u junu u Beogradu. S obzirom na to da igrači Evrolige i NBA neće biti u mogućnosti da učestvuju u ‘prozorima’, akcenat će se svakako staviti na igrače koji će biti slobodni u tom periodu”.

Jasno je da će geografska udaljenost i njegov život u Kaliforniji biti veoma komplikovan zadatak.

“Iako živimo na različitim kontinentima, danas, u 21. veku, veku tehnologije, znam da ću sada većinu slobodnog vremena provoditi za kompjuterom gledajući utakmice iz Evrope i na telefonu kontaktirajući naše igrače i moje saradnike. To za mene u ovom poslu neće biti ništa novo…”.

Takođe, Kokoškov je zahvalio srpskoj “Kući košarke” na pruženoj šansi.

“Želim da se zahvalim Košarkaškom savezu Srbije na ukazanom poverenju i odlučnosti da sarađujemo. Želeo bih, takođe, da se zahvalim čitavoj organizaciji Sakramento Kingsa na podršci da mi, i pored svakodnevnih NBA obaveza, dozvole da budem uz nacionalni tim Srbije. Ono što mogu sigurno da obećam je da ću svo svoje iskustvo, znanje i energiju, staviti u službu nacionalnog tima sa željom da se ostvare ciljevi koji su pred nama”, poruka je novog selektora.

 

Izvor: mondo.rs