Ostaci srednjevjekovnog grada Mičevca nalaze se nedaleko od Trebinja, u neposrednoj blizini naselja Perovića (Arslanagića) most.

Ovaj grad je imao oblik zaobljenog pravougaonika sa glavnim kulama koje su okrenute prema Trebišnjici. Pristup gradu mnogo je lakši sa druma koji vodi iz Trebinja u Nikšić nego iz doline Trebišnjice prema kojoj se spušta strmo. Ne zna se kad je grad podignut, a ono izvora što se o njemu sačuvalo potiče iz doba Stjepana Vukčića (1435.—1466.). Po legendi grad je podigao neki vojvoda Mičeta. Grad Mičevac je u prvom redu kontrolisao poznati dubrovački drum i bio sjedište carinika. Od 1438. godine Trebinje je u posjedu Stjepana Vukčića, a vjerovatno je pretpostavka da je te godine i Mičevac došao u hercegove ruke. U tri poznate povelje Mičevac se zvao »castello« 1444. , »castrum« 1448. i »civitate« 1454. god. Protiv hercegova carinika u Mičevcu bunili su se Dubrovčani, ali bez uspjeha. U doba dubrovačkog rata sa hercegom Stjepanom (1451. do 1454.) Dubrovčani su pored Trebinja i Vrma tražili da im se izruči i grad Mičevac. Do 1456. godine u Mičevcu se spominje hercegov carinik, a javlja se i zapovjednik grada »chote« Radosav Dup. Mičevac je spadao u užu Trebinjsku oblast, a ne, kako su neki izvori tvrdili, u Vrmsku župu.

Sultan Mehmed II tražio je 1462. od hercega Stjepana da mu ustupi, pored drugih gradova, i grad Mičevac. Poslije sukoba vojvode Vladislava s njegovim ocem hercegom Stjepanom, Mičevac je došao u državinu Vladislava. U toku posljednjih borbi Dubrovčani su 1466 pružili izvjesnu pomoć braniocima Mičevca. Iste godine Turci su zauzeli Trebinje i u njemu postavili svoga subašu. Sasvim je moguće da su Turci iste godine zauzeli i Mičevac. Ovaj grad za vrijeme Turaka nije imao važnosti i više se ne spominje.

Postoji narodno predanje koje govori da Mičevac krije veliko blago, ali istorijske činjenice nisu do sada potvrdile ova predanja.

Od 2003. godine na listi je nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

 

Hercegovina Promo, septembar 2012.