>> U zoru domaćica pravi pogaču – česnicu i u nju stavlja novčić. Za onoga ko pri svečanom ručku u svom komadu česnice nađe novčić vjeruje se da je pod Božijim blagoslovom i da mu je sreća naklonjena. Na Božić, rano ujutru, u kuću dolazi položajnik (polaznik), a to je najčešće dječak (zna se unaprijed koji), koji porodici treba da donese radost, sreću i napredak. Polaznik simbolično predstavlja novorođenog Hrista, koji svim ljudima donosi mir i dobru volju. Polaznik je onaj ko prvi na Božić uđe u kuću.

Pri ulasku polaznik kaže: “Hristos se rodi”, a ukućani odgovaraju “Vaistinu se rodi” i posipaju ga žitom. Zatim polaznik prilazi desnom badnjaku, prekrsti se i na njega stavlja jabuku i novac, uzima čeličnu lopaticu za žar i njome udara u badnjak, koji se dobro razgorio. Iz badnjaka frcaju iskre na sve strane. Pri svakom udarcu izgovori poneku želju: “Ovoliko zdravlja, novaca, koza, ovaca, goveda, žita, … , ovoliko svake dobre sreće ” izgovori, udaravši najjače. Ukućani mu uglas odgovaraju: “I ti zdravo i veselo bio”. Iza toga se mirboži sa ukućanima i sjeda za trpezu sa desne strane domaćina.

Domaćica ga daruje poklonima pripremljenim za ovu priliku. Zatim svi ustaju da se mole Bogu molitvama “Oče naš” i “Hristovo roždestvo”.

Hristovo roždestvo se izgovara:

“Rođenje tvoje, Hriste Bože naš, obasja ljude svjetlošću poznanja, jer u njoj se oni koji izučavahu zvijezde od zvijezda naučiše da se Tebi klanjaju kao suncu pravde i da te ugledaju sa visine istine: Gospode, slava tebi.”

Potom se prekrste i uzimaju česnicu, okreću je i kad polaznik da znak, svako za sebe lomi ono što je u tom trenutku imao u ruci. Česnica se jede uz jelo umjesto hljeba. Za jelo, osim pečenice sa ražnja, ima svega što kuća može najbolje ponuditi. Poseban specijalitet je ćeškek, koji se pravi od stupanog žita, kokošijeg i drugog svježeg mesa. Veća količina se priprema na tihoj vatri oko 20 sati.

Sastavni dio božićnjeg ceremonijala je gledanje (gatanje) u desno pleće pečenice. Upućeni u proricanje u pleću vide: pun ambar, punu kuću, jaram, oglav, svadbu, grob i slično. Pleće se narednom gataču ne valja davati iz ruke u ruku, nego se odloži, baci se na sto, pa tek onda ga uzima sljedeći gatač.

U toku jela pije se vino.

Njegoš kaže: “Nema dana bez očnoga vida, niti ljepše slave od Božića”. <<

 

Odlomak iz knjige “Bratstvo Sulaveri Žabica”, autora Slavka Sulavera