Praznična čarolija već se zavukla u svaki kutak naše planete. Iako su ulice i brojna domaćinstva ukrasile svjetlucave, šarene lampice i raskošne jelke, ove godine praznična idila ipak nije potpuna. Ono što nedostaje su dječija druženja, predstave i radovanje Djeda Mrazu, Svetom Nikoli, Božić Bati ili jednostavno svakom srećnom novogodišnjem liku koji ih obraduje prigodnim poklonom.

Kako bi održali njihovu prazničnu euforiju na istom nivou kao i prethodnih godina, vaši mališani trebaju originalno iznenađenje, koje će u njima probuditi radost, a uz to biti slatko i sočno za njihova nepca.

U potrazi za jednom takvom čarolijom zapazili smo novitete kod jedne ukusne gospođice, koja osim dobrog izgleda pažnju slatkoljubaca plijeni i dobrim ukusom. Kao  što ste i pretpostavili, riječ je o „Miss krofnici“, najpopularnijem trebinjskom slatkišu.

Vrijedne sestre već je uhvatilo praznično raspoloženje, te su se potrudile da sve svoje sugrađane iznenade još boljim poslasticama. Četiri nove krofne najviše vaše pažnje privući će svojim veselim izgledom, izgrađene u obliku najljepših vijesnika zime.

Ne sumnjamo da je vaš dom već ukrašen novogodišnjim drvcetom, ali smo sigurni da vam fali još jedna zelena Jelkica, i to jestiva. Kod „Miss krofnice“ sve je moguće, pa tako i ovaj zanimljivi slatkiš. Punjenje ovog predvodnika novogodišnjeg paketića čini čokoladni vatromet, tako da sam naziv dovoljno govori o kakvom je specijalitetu riječ.

Do sada se pokazalo da se za uživanje u slasti krofnica kod mališana  najveća borba vodila oko Snješka. Vizuelno najslađi, a za ljubitelje kokosa definitivno i najljepši iz praznične kolekcije slatkiša. Glavni sastojak je rafaelo krema, beskalorijsku rupicu popunila je kuglica sa tajnim sastojcima, a šal je napravljen od šećernih slatkiša. Sestre su se pobrinule da kombinacija ovih ukusa najviše pažnje privuče kod najmlađih slatkoljubaca, tako da ukoliko ovaj poklon pripremate za više mališana, sigurni smo da bi moglo doći do opasne borbe, ako ne naručite više od jednog paketića.

U izostanku dolaska dekice obučenog u crveno odijelo, sigurni smo da će Djeda Mraz krofna ispuniti rodošću srca vaših mališana. Ukus kreme od vanilije, jabuke i cimeta čak će i vas vratiti u najmlađe, bezbrižne dane, a miris ovog slatkiša rasplamsaće se kroz vaš dom. Naš prijedlog je da uživanje uz grickanje ove krofnice upotpunite šoljom toplog čaja i ugođaj će biti potpun.

Kada ste pomislili da ovi slatkiši ne mogu biti kreativniji i ljepše napravljeni, tek ćete se iznenaditi, jer stiže Gingerman. Kolačić u obliku čovječuljka, koga smo svi zapazili u bezbroj božićnih filmova iz holivudske produkcije, stigao je i u naše krajeve. Popularni krofnasti čovječuljak punjen je čokoladnim medenjacima, te je nezaobilazni saveznik već opisane slatke ekipe.

Za kraj, moramo naglasiti i to da ovaj put najslađe krofnice nemaju onaj poznati dijelić sa nula kalorija. Iako je kod Gingermana i Jelkice to bilo neizvodivo, popularnog djela zbog rafaelo kuglice i šlag kreme ostali su uskraćeni Snješko i Gingerman. Ovo ćemo shvatiti kao još jednu prednost novogodišnjeg paketa, a o topljenju dobijenih kilograma moći ćemo da razmišljamo nakon praznika.

Ne preostaje nam ništa drugo osim da vam preporučimo da probate vesele novogodišnje slatkiše „Miss krofnice“ i pustite prazničnoj čaroliji da počne.

 

 

Ivana Kardum

HP, decembar 2020.