Ko bi pomislio da pogrbljeno i nepravilno držanje može prouzrokovati tako veliku štetu? Međutim, način na koji se držite uopšte nije zanemariv. Obratite pažnju na pravilno držanje tijela i u trenutku poboljšajte svoje zdravlje.

Pojačava depresiju

U nedavnom istraživanju Univerziteta San Francisko otkriveno je kako osobe koje hodaju pogrbljeno i imaju loše držanje imaju povećan osjećaj depresije i niže nivoe energije. Učiteljica joge i stručnjak za pravilno držanje Kerol Krukof kaže: “’Čak i naš jezik odražava vezu između pravilnog držanja i emocionalnog uticaja, pa tako slabe osobe vrlo često opisujemo kao beskičmenjake”.

Šta možete učiniti: Zamislite da imate svjetlo tačno na sredini grudi. Bilo da sjedite, bilo da hodate, vaše ‘svjetlo’ uvijek mora biti usmjereno naprijed. Držite glavu usmjerenu naprijed, ali bez podizanja brade, piše prevention.com.

Usporava probavu

Kada sjedite u zgrčenom položaju, vaši unutrašnji organi, uključujući crijeva, previše se skupljaju. A upravo to može usporiti sve, uključujući probavu.

Šta možete učiniti: Joga i pilates su temeljne vježbe koje ‘pokreću stvari’. Jedna od brojnih poza koja može aktivirati usporena crijeva je kobra. Lezite na stomak, a glavu naslonite na podlaktice. Nakon toga ruke postavite u nivo grudnog koša i polako se podižite gore, sve dok potpuno ne istegnete leđa.

Povećava rizik od bolesti i smrti

Nedavno australijsko istraživanje otkrilo je da nakon 25. godine života svaki sat pogrbljenog ležanja na kauču pred televizorom smanjuje očekivano trajanje života za 21,8 minuta. Osim toga, engleska studija otkrila je da duže sjedenje udvostručava rizik od oboljevanja od dijabetesa, a opasnost za kardiovaskularne bolesti povećava se za 147 posto.

Šta možete učiniti: Pokušajte da ne sjedite zgrčeno pred televizorom, ustajte bez oslanjanja na rukohvate i spuštajte se u sjedeći položaj kontrolisanim pokretima. Upravo će to ojačati mišiće donjeg dijela tijela i umanjiti rizik od bolesti.

Izgledate deblje

Današnji način života prvenstveno je sjedilački, međutim, činjenica je i da dok sjedimo neminovno izgledamo deblje. Naime u sjedećem položaju unutrašnji organi jednostavno nemaju kuda pa automatski djelujemo deblje.

Šta možete učiniti: Rješenje je jednostavno – ustanite i krećite se. Kada stojimo, za razliku od sjedenja, trošimo i do 20 posto više kalorija i jačamo mišiće, podstičemo metabolizam i povećavamo gipkost kostiju.

Smanjuje cirkulaciju

Naša tijela su svojevrsne mašine koje pokreću tečnosti i plinovi. Dugotrajno sjedenje, posebno s prekrštenim nogama, prekida cirkulaciju, povećava pritisak, pa čak i uzrokuje pucanje vena.

Šta možete učiniti: Kako biste osigurali pravilnu cirkulaciju u donjem dijelu tijela, stručnjaci preporučuju da ustanete, zauzmete pravilno držanje i nakon toga podignete nogu u vazduh. Taj položaj zadržite neko vrijeme – dovoljno da pet puta snažno udahnete i izdahnete dišući iz dijafragme – a zatim to ponovite s drugom nogom.

Podstiče stres

Nedavna studija s Harvarda otkrila je da ljudi koji se drže uspravno imaju 20-postotno povećanje testosterona i smanjenje od 25 posto u nivoima kortizola dok su osobe koje su se držale pogrbljeno bilježile pad od 10 posto u nivou testosterona i 15-postotno povećanje kortizola. Ukratko, osobe koje se drže pogrbljeno osim niskog samopoštovanja izložene su i višim nivoima stresa. Pogrbljeno sjedenje je takođe popriličan problem. Naime, plitko disanje u grudima opterećuje pluća, a srce će brže kucati kako bi osiguralo dovoljnu količinu kiseonika. Rezultat je začarani krug, jer stres podstiče plitko disanje, što pak stvara dodatni stres.

Šta možete učiniti: Stručnjaci savjetuju da se sami podsjetimo da dišemo iz abdomena kako bi se smanjio nivo stresa. Kako biste bili sigurni da dišete pravilno, stavite ruku na stomak i tada bi trebalo da osjetite kako se stomak širi kako udišete.

Izvor: TPORTAL/B92