Velike vrućine koje su čitavu regiju pogodile tokom mjeseca koji polako ostaje iza nas jesu bile mnogima neugodne, ali daleko od toga da se može govoriti o ekstremnoj meteorološkoj pojavi.

 

Drugim riječima, stiglo je ono što bi se narodski reklo “pravo ljeto”, a kada bi trebalo biti vruće, ako ne sada?!

Mnoge naravno zanima kakva je prognoza meteorologa za osmi mjesec i u tom kontekstu zanimljivo je pročitati mišljenje sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, koja je, barem dosad, dala prognostički model koji se i ostvario.

Na ovoj stranici se citira američki stručnjak Džo Bastardi koji napominje da je na globalnom nivou u junu bilo hladnije na Zemlji u odnosu na 2006. godinu. Prošlo ljeto takođe je u prosjeku bilo hladnije, a ovo bi se na kraju, kad se sve sabere i oduzme, zapravo moglo pokazati i prosječnim.

– Kod nas, i za ovo ljeto, kaže konačno pravo ljeto imamo bez ikakvog dramatizovanja. Dakle, pravo ljeto uz iznadprosječne temperature nam je pokazao jul, očekivano naravno. Da bi se ostvarilo dugo toplo ljeto, treba jednako pržiti i avgust ali i septembar. To je malo vjerovatno, jer dan je kraći pogoršanja idu sve južnije!

Ljeta i vrućine bi još trebalo biti, ali ne dugotrajna, jer se očekuje da će sljedeći mjesec, ali i oktobar i novembar, nizove toplih dana prekidati prodori vlažnog i svježeg te hladnijeg vazduha donoseći nestabilnosti, nepogode i osvježenja – navodi se.

Inače, meteorološki zavodi u regiji procjenjuju da bi avgust mogao ipak biti 2 – 4 odsto Celzijusa topliji od prosjeka, odnosno da bi temperaturne oscilacije mogle biti pozitivne.

Izvor: frontal.rs