Izvor: Srna

U Trebinju je promovisan roman Veselina Dželetovića iz Beograda “Srpsko srce Johanovo”, koji na osnovu istinitog događaja svjedoči o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji, trgovini ljudskim organima, ljudima zvijerima, ali i onima čija dobrota ne poznaje vjeru i naciju.

Prema autorovim riječima, suštinu romana čini istinit događaj u kome je bogati Nijemac, nakon što je dobio srce Srbina otetog na Kosovu, otkrio strašnu istinu o “žutoj kući” i trgovini organima na Kosovu i Metohiji.

Nijemac je, nakon ovog saznanja, usvojio sina Srbina čije srce nosi i prešao u pravoslavlje.

Dželetović je istakao da je morao da progovori o patnji Srba stradalnika na Kosovu i Metohiji, dodajući da onaj ko ćuti o zločinu i sam postaje saučesnik.

“Prema istinitom događaju napisao sam prvo poemu, a potom i roman, a istina je kao i voda, uvijek nađe svoj put. Ućutkani su i Karla del Pionte i Dik Marti, koji su pisali o trgovini organima. Ja neću i ne smijem da ćutim, jer je to moj narod”, poručio je Dželetović na sinoćnjoj promociji romana.

Književnik Hadži Milenko Čurović Kičavski iz Beograda, član Udruženja književnika Srbije, rekao je da je roman “Srpsko srce Johanovo” dokument koji svjedoči o jednom strašnom vremenu vrhunskih tehnologija i najogavnijih monstruoznosti, koje se čine pomućenog uma – zarad profita.

On je naglasio da je ovo knjiga pisana instinktom opstajanja. Roman je do sada, od objavljivanja 2010. godine, u izdanju Udruženja pisaca “Poeta” iz Beograda, doživio 11 izdanja, preveden je na više svjetskih jezika, i dobitnik je i specijalnog prizanja Akademije “Ivo Andrić”, a Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju proglasila ga je za djelo od nacionalnog značaja.

U toku su pregovori sa trojicom svjetski poznatih sineasta o ekranizaciji romana.

Roman, koji je promovisan širom svijeta, za Savindan će biti predstavljen u njemačkim gradovima Diseldorfu i Bohumu.

Na promociji, čiji su organizatori Udruženje amputiraca Trebinje, Narodna biblioteka i Književna zajednica “Jovan Dučić”, odlomke iz romana čitao je glumac Branko Babović.

U prigodnom programu nastupili su pjesnik Novica Telebak, hor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” i guslar Lazar Ambulija, član Udruženja guslara “Vojvoda Nedeljko Vidaković”.