???????, 12. ???? /????/ - ? ??????? ?? ??????? ??????? ?????? ?????????? ?????????? ? ???? "??????????? ? ???? ?????????", ???? ?? ??????? ?? 15. ????, ? ???? ?? ???????? ????????? ????????? ?? ???????????? ?? ??????, ???? ????, ????????? ??????, ?????? ? ?????.

U Trebinju je sinoć otvoren Srpski filozofski simpozijum o temi “Patriotizam u doba pandemije”, koji će trajati do 15. juna, a čiji su učesnici eminentni stručnjaci sa univerziteta iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Rusije i Grčke.

Dio učesnika simpozijuma, koji se održava u organizaciji Srpskog filozofskog društva i pod pokroviteljstvom grada Trebinja, biće gosti Trebinja, a dio će učešće uzeti posredstvom onlajn uključenja.

Predsjednik programskog i naučnog odbora Srpskog filozofskog simpozijuma Aleksandar Lukić rekao je da su učesnici simpozijuma iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, ali i iz Grčke i Rusije koji će učestvovati putem interneta.

– Ja ću govoriti o patriotizmu u kontekstu nove globalnosti i promjeni paradigme u smislu promjene običajnosti, odnosno promjene uobičajenog, dosadašnjeg načina života – naveo je Lukić.

On je istakao da je početna ideja Srpskog filozofskog simpozijuma da afirmiše jedinstvo srpskog kulturnog i duhovnog prostora, prije svega u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić, koja je otvorila simpozijum, rekla je da je tema ovogodišnjeg simpozijuma interesantna, te da je mnogo pitanja koja mogu biti postavljena filozofima.

– Koju odluku donijeti, koja odluka je pravilna, šta je dobro, a šta loše. Da li je zabrana dobra ako za rezultat daje spas velikog broja oboljelih ili je to put ka strahu i anksioznosti i dovođenju zajednice u drugu vrstu problema – navela je Skočajićeva.

Svi učesnici skupa, koji se održava u Muzeju Hercegovine u Trebinju, imaće svoje izlaganje, na kraju je predviđena generalna debata, a biće održana i promocija zbornika radova nastalih na simpozijumu 2020. godine.

Simpozijum se održava četvrti put u Trebinju.

 

 

Izvor: Srna