Од боравишне таксе коју су платили туристи, у Српској је за шест мјесеци ове године прикупљено 587.047 марака, што је у просјеку око 100.000 марака мјесечно.

Према подацима Завода за статистику РС, од јануара до краја јуна Српску је посјетило 158.898 туриста, што је за 0,4 одсто више него у истом периоду прошле године. У истом периоду остварено је 374.060 ноћења туриста, што је за 2,2 одсто више него за шест мјесеци 2016. године.

Највише туриста стигло је из Србије и то њих 24.622, а слиједи Хрватска са 12.597 туриста. На трећем мјесту је Словенија, чијих је 8.614 становника у овој години посјетило РС, док су четврто и пето мјесто заузеле Црна Гора и Аустрија, из којих је евидентирана посјета 3.035, односно 2.679 туриста.

У Туристичкој организацији РС (ТОРС) напомињу да је Законом о боравишној такси прописано да се 20 одсто  прихода од прикупљеног износа распоређује Туристичкој организацији РС, док 80 одсто припада туристичким организацијама градова и општина на чијим је територијама тај новац прикупљен.

– Висина ове таксе у РС креће се у распону од 0,5 до двије марке. Имајући у виду то да је туризам привредна грана која из године у годину биљежи повећања, не сматрамо да треба повећавати постојеће износе боравишне таксе, али само желимо да пружаоци услуга смјештаја плаћају редовно пријављују и измирују своје обавезе – казали су у ТОРС-у.

Директор ТОРС-а Нада Јовановић истиче да сав прикупљени новац од боравишне таксе улажу у промоцију туристичких потенцијала РС.

– Велики број туриста у РС долази управо захваљујући нашим промоцијама и активностима. Важно нам је да подигнемо ниво свијести код пружалаца туристичких услуга, односно хотелијера и осталих који нуде ове услуге да пријављују и уплаћују таксу Министарству финансија РС. Ми тај новац трошимо на промовисање њих и њихових туристичких потенцијала и капацитета. Проблем је и што ми немамо туристичку инспекцију која би могла детаљно да се позабави овим питањем – казала је Јовановићева и апеловала још једном на све да пријављују и наплаћују боравишну таксу јер на тај начин доприносе јачој туристичкој слици РС.

Хотели

Према подацима Завода за статистику РС од укупног броја туриста који су посјетили РС, највећи број њих и то 152.309 одсјео је у хотелима.

– У одмаралиштима и сличним објектима за краћи одмор одсјело је њих 2.434, љечилиштима 2.029, а најмање у камповима и то  2.073 – подаци су Завода за статистику РС.

 

Извор: Глас Српске