Batrovci, 21. septembra 2015 - Kolona kamiona na ulaz u Hrvatsku na granicnom prelazu Batrovci. Na granicnom prelazu Batrovci - Bajakovo kolona kamiona duga je oko sedam kilometara zbog potpune zabrane ulaska kamiona iz Srbije u Hrvatsku, a medju njima je veliki broj njih sa hranom i drugom kvarljivom robom. "Od ponoci je stupila zabrana, carina i policija Hrvatske ne dozvoljavaju ulaz kamiona, dok se putnicki saobracaj normalno odvija" rekao je Tanjugu sef carinske ispostave Batrovci Nenad Vukcevic. FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Korona je uticala na smanjenje svih privrednih aktivnosti. Došlo je do značajnog pada industrijske prizvodnje, ali izvoza i uvoza. Ekonomisti tvrde da je neizbježan kolaps u privredi.

Industrijska proizvodnja ostvarena u Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine manja je za 9,2 odsto nego u istom periodu prošle godine. Gotovo da nema oblasti u industriji koja je će godinu završiti pozitivno.

Fabrika obuće ”Bema” neće sigurno. Završni račun na kraju godine biće nekoliko miliona maraka.

”Situacija ne samo kod nas u ”Bemi” nego u svim fabrikama je jako teška, jer su ino partneri otkazali narudžbe” – kaže direktor Fabrike obuće ”Bema” Marinko Umičević.

Kupovna moć je pala, samim tim i pad je potrošnje. Ekonomista Predrag Duduković predlaže rješenja za brže pokretanje privrede.

”Treba se više okrenuti sebi da proizvodimo ono što možemo da prizvodio, da ne uvozimo ono što možemo sa svojim kapacitetima da prizvodimo, na taj način ćemo pojačati svoju privredu a to dovodi do većeg zapošljvanja i boljeg punjenja budžeta i da imamo opšti rast” – mišljenja je ekonomista Predrag Duduković.

Opšti raste ne treba očekivati uskoro. Struka kaže da nas sledeće godine čeka velika ekonomska kriza.

”Ovo je bio samo početak gdje mali nisu izdržali, teret su podnijela srednja preduzeća, ali i oni su sad iscprljenja i mislim da će u privredi doći do kolapsa  pada i trgovine i izvozno orjentisana preduzeća  su obustavila svoju proizvodnju, jer i to tržište pada, nema izvoza” – kaže doktor ekonomskih nauka Mirjana Orašanin.

A izvoz je, pokazalo se, najveći generator našeg privrednog razvoja. Međutim, i na tom polju su pesimistični podaci. Srezan je i uvoz i izvoz u RS. Deficit za 10 mjeseci je preko 900 miliona. A spoljnotrgovinski robni deficit BiH od januara do oktobra iznosio je pet milijardi marka.

”Ako geledmo tu ekonomsku krvu sliku mi smo se vratili ekonomski barem tri godine unazad zbog ove korone” – kaže ekonomista Farku Hadžić.

A zbog korone, potonula je i ekonomija, pala je privreda, smanjena je industrijska prizvodnja. Otkazi na sve strane. Na sve to BIH bilježi i manje uplaćenih doprinosa. Za 10 mjeseci 840 miliona maraka manje. Kada se uzme u obzir sve pobrojano ne čudi što struka upozorava da nas naredne godine čeka još veća ekonomska kriza.

 

Izvor: BN TV