Grad Stolac se danas nakratko vratio u sredni vijek. Naime, u starom gradu Vidoškom u ovom gradiću na Bregavi, održana je Stolačka tarča, prvi srednjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini. Za mnogobrojne posjetioce oživljen je život srednjeg vijeka.

Sadržajima bogat dan započeo je svečanim otvaranjem u 12:00 sati, nakon čega je uslijedio Srednjovjekovni lonac koji je pripremio poznati gurmanski šef Goran Raguž. Ovaj svjetski priznati gastronom, rodom iz Stoca, svoj zanat izučio je u luksuznim restoranim širom Belgije, a u sklopu Stolačke tarče pripremio je jela karakteristična za srednjovjekovnu kuhinju koja su oduševila i najzahtjevnija nepca.

Udruženje Red čuvara grada Zagreba organizovala je potom radionicu mačevanja i streličarstva, a program se nastavio zanimljivim predavanjima o srednjovjekovnoj bolnici (Hospitaliji).

Posebno zanimanje izazvalo je predavanje o srednjovjekovnim sparavama za mučenje, kao i zanimljiva predstava udrženja Kontea koja je dočarala renesansne plesove.

Sve se završava oživljavanjem srednjevjekovnog osvajanja stolačke tvrđave.

“Stolačka tarča ima kulturno-obrazovni i turistički karakter i prva je manifestacija te vrste u Bosni i Hercegovini. Cjelodnevni program bio je obogaćen radionicama mačevanja, streličarstva, zatim predavanjima o srednjovjekovnim spravama za mučenje i srednjovjekovnoj bolnici, te degustacijama srednjovjekovne hrane i pića i prikazima srednjovjekovnih borbi. Uz stolačku “Povijesnu postrojbu Vitezovi hercega Stjepana Kosače”, učestvuju i udruženja ‘Kliški uskoci’ iz Klisa, ‘Šibenska gradska straža’, Udruženje ‘Vitezovi vranski’ iz Vrane, Udruženje ‘Red čuvara grada Zagreba’, ‘Red Ružice grada’ iz Orahovice i Aureus Unicornis iz Zagreba”, rekao je za portal Bljesak.info direktor J.U. Radimlja Ante Vujnović, koji je ujedno i glavni organizator Stolačke tarče.

Inače, današnji događaj u potpunosti je oživio Stolac, jer su se u ovaj mali gradić na Bregavi slile rijeke posjetilaca i turista, kao i studenata Sveučilišta u Mostar i Zadru, koji su došli uživati u događajima pripremljenim u sklopu Stolačke tarče.

 

Izvor: Bljesak.info