Prema odluci o obaveznom nadzoru, koja stupa na snagu od 18 sati, državljani Srbije koji se vraćaju sa putovanja iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije, bit će obavezni da se jave nadležnim zdravstvenim ustanovama i prate svoje zdravstveno stanje.

Državljani BiH koji namjeravaju da putuju u Srbiju, ne treba da strahuju zbog novih pravila koja sutra stupaju na snagu, jer se na njih ne odnosi odluka tamošnjeg Kriznog štaba o obaveznom zdravstvenom nadzoru prilikom dolaska u tu zemlju, već samo na njihove državljane koji se vraćaju iz “crvenih korona-zona”.

Prema odluci o obaveznom nadzoru, koja stupa na snagu od 18 sati, državljani Srbije koji se vraćaju sa putovanja iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije, bit će obavezni da se jave nadležnim zdravstvenim ustanovama i prate svoje zdravstveno stanje, a ukoliko dođe do pojave simptoma, morat će da se jave u Covid-ambulantu. S epidemiologom i članom Kriznog štaba Srbije za suzbijanje zarazne bolesti “Covid-19” Predragom Konom jučer nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a on je za srpske medije objasnio da nakon propisanog roka za nadzor u trajanju od deset dana slijedi odjavljivanje, istaknuvši da mjera samoizolacije nije moguća bez vanrednog stanja, a da je vanredno stanje u ovom trenutku suvišno.

Spomenuta odluka Srbije izazvala je dosta nedoumica među građanima u BiH, kojima je ostalo nejasno da li će i prilikom ulaska državljana BiH u Srbiju biti promjena s obzirom na to da im trenutno ne treba ni negativan PCR test. Direktor Republičke uprave za civilne poslove i član Republičkog štaba za vanredne situacije Milan Novitović istaknuo je za “Glas Srpske” da se posljednja odluka koju je usvojio Krizni štab Srbije, odnosi samo na njihove državljane.

– Građani BiH nisu obavezni da se prijavljuju. Ne radi se o karantinu, već o meri pojačanog nadzora nad licima koja se vraćaju iz inostranstva, a to su turističke destinacije koje su proglašena za crvena žarišta. Normalno je da se građani na moru i opuste i ne pridržavaju mera, ali normalno je i da država Srbija mora, koliko-toliko, imati uvid u kretanje tih ljudi, da može blagovremeno delovati. Oni će se, kao i nekada na početku pandemije, morati javiti higijensko-epidemiološkoj službi – istaknuo je Novitović i dodao da je iz pasoša vidljivo odakle ko dolazi.

Izvor: Buka