Ministar unutrašnjih poslova Srbije izjavio je, nakon sjednice vladinog štaba za vanredne situacije, da je najkritičnija situacija zbog poplava u Čačku i Lučanima.

 

“Pratićemo i stanje u Novom Pazaru. Hiljadu pripadnika vojske i policije je na terenu u tim opštinama. Pratićemo pre svega slivove Morave, Timoka i Ibra i da li će biti opasnosti od izlivanja ovih reka”, rekao je Nebojša Stefanović za televiziju Pink.

Stefanović je izjavio da su cilj uvođenja vanredne situacije na teritoriji Srbije preventivna dejstva i mere.

‘Želimo da omogućimo drzavnim organima da brzo i efikasno izađu u pomoć građanima ukoliko to bude potrebno”, rekao je Stefanović za Pink.

On je naveo da će se u naredna 24 sata intezivno pratiti situacija zato što još uvek nisu potpuno jasne prognoze Hidrometorološkog zavoda.

Prema njegovim rečima, vreme se menja bukvalno iz sata u sat i od količine padavina zavisiće i situacija na terenu.

Kako je rekao, videće se pre svega slivovi Morave, Timoka i Ibra.

”Videćemo da li će i dalje biti opasnosti od izlivanja ovih reka i naravno pratićemo situaciju sa dovoljnim brojem snaga”, rekao je Stefanović.

Na pitanje gde je najkritičnije, on je istakao da su to i dalje one opštine koje su i pre nekoliko dana imale poplave pre svega Čačak i Lučani.

Navodeći da se prati i situacija u Novom Pazaru, on je istakao da su vojska i polocija već na terenu i to gotovo 1.000 pripadnika vojske i policije.

”Uputićemo značajno pojačanje tim snagama prateći situaciju iz sata u sat i očekujem da ćemo tokom sutrašnjeg dana imati još jednu sednicu Republičkog štaba za vanredne situacije na kojoj ćemo doneti nove mere ukoliko to bude potrebno odnosno koordinirati sve aktivnosti svih snaga na terenu”, rekao je Stefanović.

On je istakao da se u ovoj situaciji pripremaju sve snage za brzo reagovanje ocenjujući da je važno da narod vidi da su faktički svi – jedinice policije i vojske na terenu, da su zajedno sa ljudima.

”Očekujemo od svih ljudi koji se angažuju na terenu da budu maksimalno svesni situacije, posvećeni borbi za svaki ljudski život ukoliko dođe do izlivanja, ali naravno i u zaštita kuća i imovine”, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, zbog toga će u narednim narednih dana biti angažovana dodatna mehanizacija, postavljeni dodatni bedemi sve gde buede potrebno da bi se sprečilo izlivanje iz korita.

Stefanović, koji je i funkcioner Srpske napredne stranke, rekao je da ta stranka na inicijativu lidera Aleksandra Vučića neće imati mitinge i neće učestvovati u bilo kakvim kampanjiskim aktivnostima jer im je važno da pokažu da je briga o ljudima broj jedan i da je to najvažnija stvar na svetu.

”Ne interesuje nas bilo kakva kampanja dok treba da spašavamo ljudske živote”, rekao je Stefanović dodajući da će razgovarati o nastavku svih aktivnosti kada se se završi vanredna situacija.

Velika Morava je u Ćupriji dostigla nivo od 291 centimetar i već je na trim-stazi u gradskom parku, ali daleko od nivoa da prelije gradski odbrambeni zid.

 

Gračanica: Voda stigla do pragova kuća

Kiša koja neprestano pada prouzrokovala je probleme u pojedinim selima na teritoriji opštine Gračanica a problema ima i u pojedinim selima opštine Lipljan.

Kiša koja pada od jutros najviše problema stvara meštanima Lapljeg Sela, Preoca, Ugljara i u Lipljanu, prenosi Radio Kim.

Najkritičnija situacija je kod odeljenja Poljoprivrednog fakulteta u Lapljem Selu i u nekoliko dvorišta na ulazu u selo Ugljare, gde je voda došla do pragova kuća i pomoćnih prostorija.

U Gračanici od kružnog toka prema Lapljem Selu ima vode na putu, ali ekipe koje su angažovane od strane opštine Gračanica mehanizacijom crpe vodu.

Voda je narasla i kod kružnog toka koji vodi prema Lipljanu, ali i u samom gradu, kao i u naselju Marigona u Preocu.

„Na tertioriji opštine Gračanica sve raspoložive ekipe su na terenu. Za sada imamo problema na nekoliko lokacija sa kišnim kanalima i potocima koje su meštani zatrpavali i sada dolazi do doga da se dvorišta pune vodom,“- izjavio je direktor opštinskog Odeljenja za javne službe Vladica Trajković.

Trajković je istakao da su u domaćinstiva kojima preti opasnost od poplava poslate mašine za crpljenje vode i prokopavanje kanala.

 

 

Izvor: B92