Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković naložio hitnu evakuaciju mjštana sela u slivu Save pored Šapca zbog problema na bedemima.
Prema riječima zamjenika komandanta kriznog štaba Šapca Bobana Bimbaševića, riječ je o selima Drenovac, Ševarice, Tabanović, Pričinović, Majur, Mišar, Orašac, Miokus, Dragojevac, Mrđenovac i Provo. Bimbašević je apelovao da se najpre obavi evakuacija djece i žena, kako bi muškarci mogli da pomognu u evakuaciji.
U samom Šapcu situacija nije dramatična, ali jeste u pomenutim selima.

Brigadni general Duško Žarković rekao je da trenutno nekoliko stotina pripadnika Vojske, uz druge građane, utvrđuje bedema u okolini Šapca, uzvodno na reci Savi.

“Nivo vode oko Šapca se smanjuje, ali to ne znači da je opasnost prošla. Bedemi su puni vode i preti realna opasnost da dođe do proboja.” Noćas smo imali izuzetno tešku situaciju kod Čevrntije, koju je 500 vojnika uspešno saniralo za sada i sprečilo da se voda izlije i napravi katastrofu od ušća Drine ka Šapcu”, rekao je Diković u Šapcu.

Šef Gradskog štaba za vanredne situacije u Šapcu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, mještanima sela Drenovac koji su na spisku za seljenje, ali to nisu uradili, rekao je da je najbolje da sami odu do bedema i uvjere se u to koliko vode propušta, ako ne vjeruju njemu.

“Donja zona bedema pretvorila se u blato, a curenje je prvi znak da bedem više nije siguran”, rekao je Diković.
U kriznom štabu donijeta je odluka da građani više ne učestvuju u odbrani Save nakon 20 časova, već da to rade vojska i policija, a donijeta je i zabrana ulaska u zonu za privatna vozila.

“Zbog mogućeg proboja vode, građani su obavešteni da ako čuju signal za evakuaciju, krenu od bedema levo i desno, a da za sobom ostave materijalna dobra”, dodao je Diković.

U Štabu su rekli da je proboj vode realna mogućnost, ali da nije došlo do toga, te nema mjesta za paniku.

Predviđanja mještana u selima u okolini Šapca su jako pesimistična ne samo kada je u pitanju procijena štete, već i zbog toga što oni strahuju da bi sela mogla biti žrtvovana i potopljena kako bi se zaštitila industrija u Šapcu.

U Srbiji se čeka poplavni talas Save na ulazu iz Hrvatske, ali problem pravi voda koja je praktično s leđa ušla preko njiva i polja.

Sava je na nekoliko mjesta u Hrvatskoj probila bedeme i izlila se plaveći okolno tlo i ugrožavajući mjesto Jamena u Srbiji. Ugroženo stanovništvo tamo je evakuisano, a mještani kažu da ta voda raste.

U Bostu nema evakucije pošto 8 buldožera pravi odbramneni nasip “potkovicu” visine 1,2m dužine 2,9km.
Iz šabačkih sela evakuisano 814 ljudi
Od 15. maja do sinoć, sa područja šabačkih sela u kojima je naređena preventivna evakuacija stanovništva izvedeno je 814 ljudi, objavila je Gradska uprava.

Jedan dio ljudi odbija da posluša naredbu o evakuaciji, zbog čega Štab za vanredne situacije upozorava da je situacija takva da se nikome ko živi u blizini nasipa u ovom trenutku ne može garantovati bezbjednost. Najvjerovatnije zbog nepridržavanja naredbi o evakuacijama, u Mrđenovcu i Krupnju dvije osobe su izgubile živote.

Štab za vanredne situacije naložio je lokanoj samoupravi da od danas angažuje radnike javnih preduzeća na poslovima za koje nedostaje ljudstva za odbranu grada, kao što je punjenje vreća sa pjeskom i još jednom pozvao Šapčane da se prijave u što većem broju, u kasarni ili u Hali sportova “Zorka”.

Pošto vanredna situacija traje već više od dana i svi su izgledi da će potrajati još neko vrijeme, gradu je potrebna hrana i voda, čizme i obuća, stočna hrana, kao i pumpe za ispumpavanje vode iz objekata, pa je Štab pozvao sve koji su u mogućnosti, da upute pomoć. U ataru sela Mrđenovca, gdje je naređena evakuacija ljudi, ostalo je 30 ovaca, 40 krava i oko 100 svinja koje je neophodno hraniti.

Izvor: Glas Srpske/ Srna