U Srbiji je za posljednja 24 časa zabilježeno još 372 slučaja zaraze korona virusom, a u istom periodu preminulo je još 7 osoba.

Ukupno zaraženih, tako, sada je 5.510, a preminulih 110 od početka epidemije korona virusa u Srbiji.

Za poslednja 24 časa, odnosno od posljednjeg presjeka, u Srbiji je testirano 3.094 lica, 122 osobe su na respiratorima, a do sada je izliječeno 534 osoba, najnovoji su podaci Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Što se tiče zdravstvenih radnika, testirano 6567 njih, pozitivno je 616, a čeka se na rezultat 954 zdravstvenih.

Ozbiljno planirati popuštanje mjera

Što se tiče popuštanja mera, dr Predrag Kon kaže da svakako nema dileme da će to toga doći.

– Svakako da nema dileme da će se promeniti. Imamo vanredno stanje. Skidanje i popuštanje mera u vreme vanrednog stanja je drugo od odjavljivanja epidemije. To će se desiti kad se bude desilo. Za vreme leta imamo plan testiranja populacije. Dotle će stići novi podaci o samom virusu i biće mnogo više poznato o njegovom potencijalu. Mi smatramo da je testiranje prerano otpočeti odmah, za to treba sačekati kraj epidemije. Mere će trajati, ne u ovoj meri, a o tome će se ozbiljno planirati u budućnosti – kazao je Kon.

“Nema smisla porediti brojke”

Epidemiolog Predrag Kon istakao je danas da nema smisla porediti porediti situaciju broja inficiranih između zemalja, jer se koriste drugi podaci i automatski se dobijaju drugi rezultati.

Kon je, na konferenciji za štampu, na molbu da prokomentariše zašto Srbija, i pored restriktivnih mera, sa sada najdužom potpunom zabranom kretanja, ima relativno veliki broj inficiranih u poređenju sa regionom, poručio da se radi o neuporedivim stvarima.

– „Govorimo o broju inficiranih. Imamo različitu metodologiju testiranja. Jasno je da mi proširujemo testiranje, i tražićemo i one sa najblažim simptimima. Nismo u mogućnosti da pratimo kako koja zemlja i koji metod koristi – objasnio je on.

Kon je podvukao da poređenja nemaju smisla, jer se zbog drugih podataka koji se koriste automatski dobijaju drugi rezultati.

Jedino što, prema njegovim rečima, može da se upoređuje je broj umrlih na 100.000 stanovnika, to jest mortalitet, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno menja.

Pozitivno 616 zdravstvenih radnika

Što se tiče zdravstvenih radnika, testirano je 6.567 njih, pozitivno je 616, a čeka se na rezultat za još 954.

Odgovarajući na pitanje novinara o broju zaražanih zdravstvenih radnika, infektolog Ivana Milošević je rekla da misli da se “dobro držimo”.

– Gde smo mi po broju zdravstvenih radnika? Mislim da se dobro držimo. To zavisi od mnogo faktora. Ono gde se ja kao zdravstveni radnik osećam najsigurnije jeste kad imam opremu koju treba. Ono što je najbitnije, mi imam zaštitnu opremu – kazala je infektolog Ivana Milošević i dodala da možda jesmo najveći po broju obolelih ako se gledaju apsolutne cifre u regionu.

Ona je istakla da je svako odgovoran za sebe.

 

 

Izvor: Blic.rs