Albanski premijer Edi Rama objavio je na svom profilu na Tviteru da su Crna Gora i Srbija poslale svoje spasilačke ekipe u Albaniju.

„Crnogorski premijer Marković mi je rekao da je specijalni tim za evakuaciju povrijeđenih na putu ka Albaniji, dok druga spasilačka ekipa kreće iz Srbije, rekao mi je predsjednik Vučić“, napisao je Rama, prenosi B92.

O pomoći koju je Albaniji obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izvještavaju albanski mediji.

“Teško je predvideti takve katastrofe i zaustaviti nemilosrdnu snagu prirode, ali ako Srbija na bilo koji način pomogne, mi smo spremni da to učinimo, u okviru naših mogućnosti, da pružimo sve vrste pomoći u otklanjanju posledica razornog zemljotresa”, citirano je pismo predsednika Vučića.

Navode i da je predsednik Srbije uputio pismo saučešća predsedniku i premijeru Republike Albanije Iljiru Meti i Ediju Rami povodom razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

Najmanje devet osoba je poginulo, a više od 300 je povređeno u snažnom zemljotresu jačine 6,4 jedinice po Rihteru koji je jutros u 3.54 pogodio neposrednu okolinu albanskog grada Drača. Osjetio se i u cijelom regionu.

Ubrzo potom uslijedio je još jedan snažan zemljotres jačine 6,5 stepeni, a par sati kasnije zemljotres je pogodio i Hercegovinu (epicentar kod Nevesinja).

 

HP / B92