Evropska kuća košarke je ispunila obećanje i ostvarila prijetnje. U Košarkaši savez Srbije stiglo je pismo u kojem se kaže da su “orlovi” izbačeni sa Evropskog prvenstva 2017. godine, kao i da će FIBA Evropa tražiti od FIBA Svijeta da Srbiju izbaci iz kvalifikacija za Olimpijske igre.

 

Nije Srbija jedina pogođena, pismo iste sadržine upućeno je i na adrese federacija Slovenije, Španije, Turske, Italije, Rusije, Hrvatske, Izraela, Litvanije i Grčke.

Ovaj potez FIBA je apsolutno sumanut, jer teoretski postoji mogućnost da na šampionatu Starog kontinenta igraju marginalne košarkaške zemlje koje bi onda predstavljale Evropu u Riju, piše Blic. Dopis koji je potpisao izvršni direktor FIBA Evrope Kamil Novak daje prostor savezima da do 20. aprila dostave dokumenta u kojima se vidi da klubovi iz pomenutih zemalja neće naredne sezone igrati Evrokup.

Ako do toga ne dođe, Srbija neće ići na EP, a ni na Olimpijske igre. Razlog za eliminaciju iz takmičenja taj što su Košarkaški savezi podržali svoje klubove koji su odabrali da nastupaju u Evroligi i Evrokupu.

“Situacija jeste nezgodna i nepoštena, ali posao mene kao predsednika jeste da štitim interese srpske košarke, a za mene je najviši interes košarke interes reprezentacije. Uz poštovanje prema svim klubovima, važni su i Evroliga i Evrokup, ali pamte se Olimpijske igre i medalje sa Igara”, rekao je predsjednik KSS Dragan Đilas za RTS.

On je dodao da KSS trenutno ne brine toliko o Evropskom prvenstvu 2017. godine, i ocenio je da se “EP bez 11 vodećih zemalja ne bi ni održalo”.

On je rekao da su mogućnosti saveza, države i evropskih institucija vremenski ograničene.

“Trenutno se vodi spor između Evrolige i Fibe, pošto su tužili jedni druge. Ako mene pitate, ja ne mislim da je ova odluka zasnovana na nekom velikom pravu i statutu Fibe, ali dok mi to dokažemo… Bojim se da bi bilo kao sa nekim drugim stvarima u našoj istoriji u poslednjih 20 godina, kad nam se svašta dešavalo, a posle se pokazalo da to nije bilo tako”, rekao je Đilas.

“Razgovaraćemo sa klubovima, predočićemo im situaciju, koja je teška. Ja mislim da ne postoje u Srbiji interesi jednog ili drugog ili trećeg kluba, postoji samo interes srpske košarke, a interes srpske košarke je da ova generacija momaka koja to zaslužuje bude na Olimpijskim igrama”, rekao je Đilas.

 

Izvor: Blic/RTS