Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će biti proglašeno stanje elementarne nepogode u 14 opština koje su pogođene poplavama.

 

 
“Napravićemo program mjera za obnovu koji će imati širi obuhvat nego mjere nakon poplava 2014. godine”, rekao je Vučić.

On je naglasio da je šteta koju su proteklih dana izazvale poplave višestruko manja nego tokom majskih poplava prije dvije godine i podvukao da veliku odgovornost za ono što se dešava ovih dana, na žalost ima i ljudski nemar.

“Tako je zbog manje razornosti prirodne katastrofe i zbog toga što smo u Obrenovcu, Krupnju, donekle u Bajinoj Bašti i Čačku uspjeli da obnovimo obalo-utvrde i nije bilo izlivanja, ali ste vidjeli da su u Novom Pazaru frižideri i šporeti rušili mostove”, ukazao je premijer Srbije.

On je ponovio da će Vlada Srbije donijeti uredbe i podzakonske akte kojima će biti omogućena pomoć oštećenima u poplavama, prenose beogradski mediji.

“Država će da namiri sve, iako to nije njena krivica, niti obaveza… Nije mi problem da odem kod svakoga i istrpim bijes ljudi… Treba još mnogo novca da utvrdimo obalo-utvrde, da se ne gradi na mjestima na kojima ne treba da se gradi… Sebe treba da promijenimo, prirodu nikada nećemo pobijediti”, zaključio je Vučić.

Izvor: RTRS, Foto: srbijadanas.com