Vlada RS utvrdila je danas Prijedlog Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Aerodroma u Trebinju, po hitnom postupku.

Tako je saopšteno nakon sjednice Vlade RS, izgradnja aerodroma u Trebinju predstavlja infrastrukturni objekat od interesa ne samo za građane Trebinja, već i za cijelu Republiku Srpsku.

– Povezivanje ovog dijela RS avio-saobraćajem sa aerodromima u Srbiji, kao i evropskim destinacijama, imaće pozitivan efekat na cjelokupni privredni, kulturni, ekonomski i turistički razvoj, te povezanost ovog dijela Republike Srpske sa svim značajnim centrima u okruženju, a čime se skraćuje vrijeme putovanja i omogućava efikasnije i ekonomičnije poslovanje privrednih subjekata Trebinja i Hercegovine – navode iz Vlade.

Da bi se uspjeli stvoriti preduslovi za blagovremenu izgradnju aerodroma i realizaciju jednog ovako složenog postupka, a da pritom ne bi došlo do pomjeranja rokova za realizaciju projekta, neophodno je, dodaju, da se donese ovaj zakon po hitnom postupku, jer koristi koje će se dobiti izgradnjom aerodroma biće na dobrobit i u opštem interesu cjelokupne privrede RS.

Na istoj sjednici, Vlada je donijela i Odluku o izradi Zoning plana područja posebne namjene „Aerodrom Trebinje“, po hitnom postupku.

Zoning plan donosi se za planski period od deset godina i njime se obuhvata područje na teritoriji grada Trebinje površine oko 1.234 ha, koje zahvata šire područje naselja Hum, Taleža i Cerovac.

– Donošenje ove odluke po hitnom postupku je potrebno kako bi na vrijeme bili stvoreni preduslovi za blagovremenu realizaciju jednog ovako složenog projekta izgradnje aerodroma, odnosno kako bi se što prije izradio i usvojio planski dokument, te time spriječilo pomjeranja postavljenih rokova za realizaciju – navode iz Vlade RS.

Izvor: Srpska info