Споменик Битке на Сутјесци није угрожен клизиштем, али јесте партизанска Спомен-костурница, показали су први налази испитивања тла које су данас обавили стручњаци Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске и “Хидроелектрана на Требишњици” /ХЕТ/.

Тло се смирило и споменик је на сигурном, али још се не може говорити када ће тачно почети санација клизишта и колико би времена могла трајати.

Биће потребно уклонити огромну количину одроњене земље, а онда све вратити у првобитно стање. Прије тога потребно је пронаћи изгубљену пројектну докуменатцију спомен-комплекса, која би много олакшала тај посао.

Директор Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске Стеван Јовановић рекао је да је ситуација прилично озбиљна.

Оно што на прву можемо рећи јесте да споменик није угрожен, али је Спомен-костурица прилично угрожена. Потребно је урадити пројекат санације клизишта и изнад споменика извршити интервенцију којом ће вода бити преусмјерена. Оно што се одмах може урадити је да се крене са санацијом постојећих одводних канала и каптаже“, рекао је Јовановић.

Он је напоменуо да је веома важно пронаћи пројектну докумeнтацију споменика и документацију санације која је рађена осамдесетих година прошлог вијека.

Сутра ћемо извијестити Министарство грађевинарства и екологије и донијеће се одлука о тиму који ће бити носилац овог посла. Било какве прогнозе у финансијском смислу незахвално је давати у овом моменту“, рекао је Јовановић.

Директор Националног парка “Сутјеска” Дејан Павловић каже да је добар дио документације уништен у протеклом рату.

Тренутно тражимо пројекат и ускоро ћемо знати шта имамо сачувано. Сви радници Националног парка од сутра ће бити ангажовани на чишћењу одвода“, рекао је Павловић.

Начелник Одјељења за урбанизам општине Фоча Менсуд Јахић навео је да ће локална управа ангажовати све капацитете да би се дошло до пројектне документације.

Погледаћемо да ли је у нашој архиви, ако не трагаћемо по архивима у Сарајеву и Београду“, навео је Јахић.

У Национални парк од јуче стижу позиви са свих страна свијета, највише из земаља бивше Југославије.

Призор огромног кратера који се отворио испод споменика највећој бици из Другог свјетског рата на простору Југославије многе је емотивно потресао, па се јављају управи парка нудећи се да помогну на било који начин.

*****

У Дирекцији Националног парка Сутјеска потврдили су за РТРС да је пронађена документација пројекта санације клизишта из 1986. године.

– Пројекат, иако дијелимично оштећен усљед дугогодишњег неадекватног чувања у архиву Националног парка, добро ће послужити за санацију која треба да услиједи.Странице овог документа на којима се јасно види распоред површинских и подземним канала и шахтова послужиће за израду новог пројекта за санацију клизишта, обнову и изградњу нове инфраструктуре,  каже директор Националног парка Сутјеска Дејан Павловић.

Подсјећа да је архива Националног парка уништена почетком посљедњег рата и да су међу сачуваном документацијом пронашли овај значајан пројекат.

Рекао је да су почеле припреме за санацију клизишта.

У току је радна акција запослених на чишћењу зачепљених канала изнад споменика.

 

Извор: Глас Српске / РТРС