Svečanom ceremonijom zatvaranja juče je na Olimpijskom stadionu “Fišt” spuštena zavjesa na 22. zimske olimpijske igre, koje su od 7. do 23. februara održane u ruskom Sočiju, a na kojima se oko 2.900 sportista iz 88 zemalja borilo za 293 odličja.

Osim sjajne organizacije Igara, koje su uprkos nekim prognozama prošle bez ijednog incidenta i bile potpuno bezbjedne za sve učesnike i posjetioce, Rusi i grad Soči položili su ovaj ispit sa najvišom ocjenom, a kao kruna svega bilo je to da su domaćini bili najuspješnija sportska nacija nakon 17 dana takmičenja.

Od 33 medalje, ruski olimpijci su osvojili 13 zlatnih, 11 srebrnih i devet bronzanih. Iza njih su ostali Norvežani sa 26 odličja (11, 5, 10) i Kanađani 25 (10, 10, 5), koji su imali jedno zlato više od ljutih rivala SAD (9, 7, 12), a njega su uzeli juče, posljednjeg takmičarskog dana ZOI, i to u finalu hokejaškog turnira.

Kanađani su u odlučujućem meču “razbili” povredama oslabljenu selekciju Švedske sa 3:0 i sa šest pobjeda stigli do devete zlatne medalje na Igrama. Osim prvih desetak minuta, Kanada je dominirala u finalu, imala 34 šuta, a Džonatan Tovs, Sidni Krozbi i Kris Kunic su uspjeli da savladaju Henrika Lundkvista.

Kanada je postala jedina selekcija koja je odbranila zlato na ZOI otkako postoji NHL liga, a prva neporažena selekcija na jednim Igrama od 1984, kada je nekadašnji Sovjetski Savez dominirao u Sarajevu. Bronzanu medalju u subotu je osvojila Finska, koja je deklasirala Amerikance sa 5:0. Zlatnu medalju i u ženskoj konkurenciji su osvojile Kanađanke.

Posljednjeg dana ZOI vožene su odlučujuće trke u bobu četvorosjedu. Ruska posada za devet stotinki je nadmašila tim Letonije 1, kojoj je pripala srebrna medalja, dok je tim SAD 1 za pobjednikom zakasnio 39 stotinki.

Od 33 medalje, ruski olimpijci su osvojili 13 zlatnih, 11 srebrnih i devet bronzanih

Berbu medalja Rusi su nastavili u nedjelju u skijaškom trčanju na 50 kilometara. Prva tri mjesta su uzeli domaći takmičari, a slavio je Aleksander Legkov ispred Maksima Viljegžanina i Ilje Černusova.

Što se tiče BiH olimpijskog tima, koji je ove godine predstavljalo pet sportista – Žana Novaković, Tanja Karišik, Marko Rudić, Igor Laikert i Mladen Plakaković – najbolji rezultat ima Novakovićeva.

Ona je u slalomu zauzela 26. mjesto, što joj je najbolji olimpijski rezultat u karijeri. U veleslalomu je bila 37. Biatlonka Tanja Karišik je u trkma na 7,5 i 10 km bila 78, odnosno 72, dok trku na 15 km nije završila. Igor Laikert je nastupio u spustu (44), superkombinaciji (27), superveleslalomu (50), te veleslalomu i slalomu, koje nije završio. Plakalović se nije kvalifikovao u finalnu trku u sprintu u skijaškom trčanju, a trku na 50 km nije završio. Marko Rudić je vozio veleslalom (49), a slalom nije završio.

Ni Srbija nije osvojila nijedno odličje, a najbolja od zemalja nekadašnje Jugoslavije bila je Slovenija, koja se iz Sočija vratila sa po dva zlata i srebra i četiri bronze i po tome su 16. najuspješnija zemlja na ZOI 2014. Hrvatska je osvojila jednu medalju, a nju je donio Ivica Kostelić u superkombinaciji.

Naredne ZOI su 2018. u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

Izvor: Nezavisne novine