13 C
Trebinje
subota, 26 septembra, 2020
Spektakl u Mostaru: Najbolji skakači svijeta na Starom mostu

Spektakl u Mostaru: Najbolji skakači svijeta na Starom mostu

Skokovi sa litica, mostova i platformi visine osmospratnice, kombinacija čistog adrenalina, duboke koncentracije i tjelesne pripreme, jednostavnije – Red Bull Cliff Diving – i u 2015. će obići svijet, a stiže i u Bosnu i Hercegovinu. Skokovi sa Starog mosta u Mostaru se ne propuštaju, a termin je idealan da grad na Neretvi posjeti hiljade turista.

Nema sumnje kako će Mostar prirediti pravi spektakl za ljubitelje skokova u vodu. Ukratko bi ovaj sport ovako opisali:

Staneš na rub, pogledaš dole, ispod tebe plavetnilo, pitomije ili daleko od toga. Dijeli vas 27 metara, samo trostruka visina olimpijske skakaonice. Odraziš se. Ali to nije dovoljno. Čekaju te tri duge sekunde, vrijeme u kojem će tijelo do susreta s vodom napraviti nevjerovatne manevre, okrete koji let ljudskog tijela s vrtoglave visine pretvaraju u umjetnost. Let koji se od odraza do finalne tačke – mora ili rijeke – pretvara u trku čije brzine tijelo nose i do 85 kilometara na sat. I sve to bez ikakve zaštitne opreme. To je Red Bull Cliff Diving, a njegovi glavni junaci za te tri sekunde pripremaju se gotovo cijeli život.

Ovaj poprilično neobičan ekstremni sport, ili kako ga najbolje opisuje njegov drugi naziv – najčišći ekstremni sport na svijetu – već sedam godina oduzima dah obožavateljima širom svijeta. U 2015. godini posjetiće i neka nova mjesta, a dolazi i u Mostar i to 15. avgusta. Najbolji skakači svijeta svoje će vještine pokazati, osim ocjenjivačkom žiriju, publici ispred Starog mostarskog mosta. Takmičenje u svoj kalendar svake godine uvrsti najspektakularnije svjetske lokacije, u kojima se umjetnost pokreta stapa s ljepotom prirode, pa je tako mostarski dragulj uspio izboriti svoje mjesto u ovogodišnjoj svjetskoj seriji.

Osim Mostara, takmičenje će posjetiti Azore, Teksas, francuski La Rochelle, jednu od omiljenih lokacija, te kolumbijsku Cartagenu i španski Bilbao.

Izvor: tportal.hr