Trebinjac Spasoje Kovač bavi se već pomalo zaboravljenim zanatom po kome i nosi prezime, a od kovačkog rada školovao je brata i sebe.

Ovaj mladi Trebinjac završio je Fakultet za proizvodnju i menadžment u svom gradu, ali i dalje je u kovačkoj radionici, gde svakodnevno stvara nove predmete.

– Pošto je kovački zanat tradicija u mojoj porodici poslom sam se počeo baviti spontano, kako to obično i bude. Prvo sam posmatrao oca koji je ovaj zanat naučio od svojih predaka i sačuvao ga kao dopunsko zanimanje, nakon toga sam mu počeo pomagati i polako preuzimao određene poslove. Posle očeve smrti nastavio sam samostalno da radim, a zanat mi je pružio mogućnost da studiram i imam neki izvor prihoda. Od zanata se uvek moglo živeti, samo je pitanje koliko mu se neko posveti i šta tržište traži, koji zanatski proizvod – objašnjava Spasoje.

Poreklo

Dodaje da se ne može tačno reći kada se njegova porodica počela baviti ovim poslom, ali da to seže vekovima unazad.

– Ono što na osnovu porodičnog stabla znamo je da sam ja, od rodonačelnika od koga i potiče naše prezime Kovač zbog zanata kojim se bavio, sedma generacija kovača. Šta je bilo pre toga i kako se zanat prenosio možemo samo pretpostavljati. Poreklo porodice je iz Petrovića u Crnoj Gori odakle je moj pradeda prešao u Zovi Do u opštini Nevesinje. Tamo se doselio po nagovoru rođaka, koji su ranije preselili u Hercegovinu, i njihove potrebe za kovačem. Bez toga se u to vreme nije mogao zamisliti život, pošto nije bilo industrijskih proizvoda. Kovački zanat je upravo tada bio na vrhuncu, na prelasku sa 19. na 20. vek – priča Spasoje.

“Vulkan” u naselju Police

Radionicu u kojoj nastaju mnogi kovani proizvodi nazvao je “Vulkan”, a objašjava da je naziv dao po rimskoj mitologiji u kojoj se bog vatre i njene moći zvao Vulkan.

Spasoje Kovač Foto: Dubravka Čolović / RAS Srbija
Spasoje Kovač

Ni njegov mlađi brat se nije odrekao zanata, pa pomaže u radionici kad ima vremena.

– Proizvodimo različite kovane alatke za građevince, poljoprivrednike, ponešto od galanterije. Potkrade se i pokoja umetnina kad imamo više vremena, a tržište traži. Radimo, uglavnom, po narudžbama i nastojimo da izrađujemo one proizvode koji se uvek prodaju ili više traže u pojedinim sezonama – ističe Spasoje.

Dodaje da u svom kovačkom iskustvu nema neki predmet koji bi posebno izdvojio, ali da su mu najdraži oni koje je izradio kad je počinjao da se bavi ovim zanatom.

– Te predmete uvek rado pravim, kao i one kojima treba posvetiti više truda i vremena, neke noževe, eksponatske sekire i slično – priznaje ovaj trebinjski kovač.

Kovani predmeti iz radione "Vulkan" Foto: Dubravka Čolović / RAS Srbija
Kovani predmeti iz radione “Vulkan”

Spasoje ističe da kovani predmeti nikad nisu potpuno izbačeni iz upotrebe; samo je ubrzan razvoj industrije smanjio potrebu za njima.

Fakultet

Jedan od retkih kovača u Hercegovini kaže da mu je fakultetska diploma pomogla u zanatskom poslu.

– Teoriju i praksu uvek treba uklopiti. Teorija bez prakse ne znači ništa, a i sama praksa često bude ograničena i nepotpuna – navodi ovaj inženjer industrijskog inženjerstva i menadžmenta.

Da li će mu porodična tradicija biti samo dodatno zanimanje u budućnosti za sada ne može da odgovori.

Spasojino delo Foto: Dubravka Čolović / RAS Srbija
Spasojino delo

– Teško je planirati bilo šta, jer uvek postoji neizvesnost. Za sada sam samostalni preduzetnik, kovač, a šta će naredni period doneti ne znam. Bez obzira čime se budem bavio sigurno je da ću nastojati da očuvam tradiciju. Da li će to biti hobi ili profesija, videćemo – obećava Spasoje.

Preduzetništvo

Spasoje Kovač je učestvovao u projektu preduzetništva za mlade, koji se provodio u saradnji s trebinjskom Razvojnom agencijom i Institutom za razvoj mladih KULT, a uz podršku grada Trebinja.

Ovaj trebinjski kovač to opisuje kao pozitivno iskustvo u dobijanju novih informacija i smernica za pokretanje preduzetništva, kao i finansijske podrške za realizaciju projekta.

Kovački zanat smatra se jednim od najtežih, jer je za rad potreban veliki fizički napor, snaga i veština kovača. U novije vreme posao je donekle olakšan različitim alatkama.

Usluga kovača je ranije bila potrebna svima, pa su nekada iz kovačkih radionica neprekidno odzvanjali udarci čekića po kovanom gvožđu. Poslednjih decenija taj zvuk se čuje tek ponegde.

 

Izvor: Dubravka Čolović, Blic.rs