Spasavanje bika koji je upao u čatrnju i jarca koji je pao niz liticu, uklanjaje zmija iz kuća i pomoćnih objekata, skidanje osinjaka, stršljenova ili mačaka sa krova, samo su neke od situacija u kojima su građani zatražili pomoć Civilne zaštite, koja djeluje pri trebinjskoj Javnoj ustanovi  “Ekologija i bezbjednost”.

Pored redovnih poslova, poput gašenja požara u ljetnim mjesecima, presijecanja nabujale vegetacije u proljeće ili čišćenja seoskih puteva od snijega u zimskom periodu, te pomoći građanima nakon nevremena, dostavljanja hrane i lijekova starim i nemoćnim prilikom elementarnih nepogoda, zaposleni u ovoj službi susreću se i sa neočekivanim situacijama, koje mogu biti veoma opasne.

Mišo Pamučina, koordinator za deminiranje u Javnoj ustanovi “Ekologija i bezbjednost”, jedan je od zaposlenih koji je bio u različitim situacijama, a susrete sa zmijama ili divljim konjima pamti više od najopasnijeg terena za deminiranje. Susretao se i sa grupama migranta, nalazio oružje i odbačena ekplozivne naprave na različitim mjestima, pa i u krugu bolnice.

Priznaje da je u pojedinim momentima bilo straha, a neke događaje je sanjao noćima.

– Hranimo i divlje konje u rejonu Volujca, Gomiljana, Starog Slanog, Luga i drugih okolnih sela. Oni se u zoru povlače u šumu, kad nas vide – bježe, ostavimo im hranu i odemo. Kada tridestak divljih konja počnu  da “duvaju” i kreću prema tebi, a ti si na čistini, osjetiš koliko si nemoćan i mali. Kad mi se to jednom desilo u blizini Trebinja, bilo me strah i nije mi bilo ni jasno šta se dešava, zašto ne bježe. Povukao sam se prema jednom vinogradu i poslije nekog vremena, kada su počeli da se vraćaju, ugledao sam ždrijebe. Oni su ostali tu da čuvaju ženku i mladunče – priča Mišo.

Pamtiće i situaciju kod mosta u centru Trebinja prošle zime kada su radnici “Vodovoda”, prilikom otklanjaja kvara na vodovodnoj cijevi, primjetili zmije u šahtu.

– Mislio sam da se radi o jednoj zmiji, što nije rijetko u našim krajevima. Kada sam se spustio u šaht vidio sam 20-ak sklupčanih zmija koje su digli glave prema  meni, a ja sam pod zemljom, u skučenom prostoru, sa nekom lampom – navodi ovaj trebinjski deminer.

Kaže da je nekoliko narednih noći sanjao zmije, a u snu su mu se vraćale i slike konja koji kreću na njega.

– Jednom prilikom sam šetao psa i ugledao kao dimi ispod cigle neke kuće. Ostavio sam psa ispred kuće, uletio unutra i zatekao baku kako zove vatrogasce, jer je vatra već zahvatila grede ispod krova. Vatrogasci su odmah stigli i sve se dobro završilo, ali je interesantno kako čovjek koji radi ovaj posao počne da primjećuje stvari koje drugi ljudi koji su tuda prolazili nisu primijetili ili su jednostavno okrenuli glavu i prošli – priča Mišo.

Obilježavanje minskih polja je sastavni dio posla deminerskog tima Civilne zaštite, ali ne i susret sa grupom migranata na tako opasnim lokalitetima.

– Sretnete grupu migranata u minskom polju. Ne znate kako će oni reagovati, ne znaju jezik, ne možete se sporazumjeti. Oni se uplaše od nas, mi od njih, šta se sve može desiti, a najgore je kad vidite da su na tako opasnom mestu među njima i mala djeca – objašnjava on.

Mišo kaže da je poseban izazov spuštati se u jame gdje su neeksplodirana ubojita sredstva.

– Ne znate šta vas čeka, mali prostor, mračno, žabe, zmije, svega bude. Sve je nekako u tom momentu protiv vas, dese se manje povrede, ali, na sreću, sve se dobro završavalo – ističe ovaj deminer.

Oružje i u kontejnerima

U civilnoj zaštiti navode da su ekplozivna sredstva zaostala iz prošlog rata pronalažena na različitim lokacijama u gradu, čak i u kontejnerima pored škola, jer ih nesavjesni građani umjesto da ih predaju Civilnoj zaštiti bacaju, na razmišljajući o posljedicama.

U staroj trebinjskoj mrtvačnici nedavno je otkriven arsenal oružja; bombe, municija, dva puna okvira za automatsku pušku, koji su zaostala iz prošlog rata, kada su u tadašnju mrtvačnicu dovoženi poginuli na ratištima.

Pripadnici trebinjske civilne zaštite prije nekoliko dana, na poziv stanara, hvatali su mladog sokola koji je povrijeđen doletio u haustor jedne trebinjske zgrade, kako bi pticu odnijeli u veterinarsku stanicu.

Izvor: Srpka info