Радна група која ће радити на измјенама Изборног закона БиХ, у чијем су саставу експерти и парламентарци из странака које чине већину на нивоу БиХ, требало би да се први пут састане крајем наредне седмице.

hppraznici-2-baner-1Посланик СДС-а у Парламенту БиХ и члан радне групе Александра Пандуревић казала је да ће инсистирати на проналаску начина за спречавање изборне корупције.

– Вјерујем да ћемо добити измијењен Изборни закон и да ће то бити добра рјешења – казала је Пандуревићева.

Делегат СДА у Парламенту БиХ Халид Гењац каже да је већ речено да је тешко изводљиво спајање локалних и општих избора од 2018. године, али да ће разговарати и о томе. Делегат ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак истиче да ће фокус бити на рјешавању проблема у Мостару и у Дому народа Парламента ФБиХ, а да се о спајању избора које подржава морају изјаснити и други.

Из странака које чине власт у РС упозоравају да би спајање избора 2018. довело до озбиљних проблема и да би радна група требало да се бави само техничким питањима. Предсједник ДНС-а Марко Павић истакао је да није реално скраћивање мандата изабранима на недавним изборима.

– Мандат је могуће скратити само прије избора за одређен ниво власти. Измјене су покренули они који су изгубили на прошлим локалним изборима с циљем да попријеко дођу до нове шансе – истакао је Павић.

 

Извор: Глас Српске