Ova zima je svakako specifična, bar kada su u pitanju padavine u okolini Trebinja. Vjerovanje koja vlada kod pojedinaca u ovom gradu “da je zima prošla kada se Leotar od snijega obijeli sedam puta” ove godine su raspršena već krajem januara.

I proteklog vikenda snježni prekrivač je kratkotrajno prekrio vrhove Leotara. Brojni stanovnici grada na Trebišnjici uveliko su prestali da broje snjegove na obližnjoj planini, jer je očigledno da je sedmi snijeg već pao, a februar i mart tek treba da pokažu svoje zube.

Ove godine, baš kao i brojnih prethodnih, u Trebinju nisu zabilježene snježne padavine, a ako je vjerovati dugoročnim meteorološkim prognozama tako bi moglo i ostati do kraja zime. Do kraja februara očekuju se temperature slične aktuelnim, sa najnižim dnevnim temperaturama od 1 do 7 stepeni Celzijusovih.

Prva polovina marta bi trebala donijeti slično i za nijansu toplije vrijeme, dok se u posljednjim danima kalendarske zime na jugu Hercegovine očekuju dnevne temperature koje bi mogle uveliko preći petnaesti podiok Celzijusove skale.

Blaga zima u Trebinju svakako ne znači da se vrhovi Leotara, od kojih je najviši smješten na 1244 metra nadmorske visine, još koji put neće zabijeliti od snježnog pokrivača.

 

Foto: HP;

HP, februar 2018.