Тропска тзв. “ђавоља риба”, са отровним бодљама, које могу да буду и смртоносне, шири се Медитераном, упозоравају експерти.

Риба је примијећена у водама око Турске и Кипра у источном Медитерану. Ова грабљивица је више позната под називом риба лав, а долази из Јужног Пацифика и Индијског океана, пише 24sata.hr.

Марија дел Мар Отеро из Међународне организације за очување природе, каже да је појава ове рибе у Медитерану свакако разлог за забринутост. Убоди њених бодљи некад могу да буду и смртоносни, невјероватно су болни, а симптоми који се јављају су повраћање и проблеми са дисањем.

Стручњаци за очување околине брину да њен долазак у Медитеран може да дозове и бројне друге тропске рибе за које се не зна како ће да утичу на остатак морске популације. Сматра се да ће риба имати негативан утицај на екосистем.

Упркос упадљивој боји и лаганим покретима, чак ни морски пси јој не прилазе што тим рибама даје слободу да се хране и униште друге врсте које одржавају алге под контролом. Због слабљења локалне фауне и флоре, риба лав би могла да привуче и друге инвазивне врсте.

Ова прождрљива риба узроковала је пустош у околини након што је откривена у водама код Кариба. Први пута је запажена на Куби 2007. године, а за двије године постала је уобичајена у водама око Кариба.

Куба, Колумбија и Бахами охрабрују своје становнике да је лове и једу како би на тај начин смањили њихов број. Ресторани су почели да је нуде на јеловницима јер има бијело, сочно месо, а у Јапану се сматра деликатесом.

Риба је можда у Медитеран стигла и због неодговорних љубитеља акваријума који су их убацили у морске воде или Суецким каналом из Црвеног мора гдје им број убрзано расте.

Извор:mondo.rs