Izvor: 6uka.com

I nekoliko dana nakon što je policija RS brutalno pretukla i uhapsila banjalučanina Željka Vulića na kućnom pragu, strasti se ne smiruju. Da li je ovo posljednja prilika da se stane na put bahatosti aktuelne vlasti u RS ili će još neko morati da ispašta zbog “tajkunskih dilova”, ostaje da se vidi.

Prenosimo u cijelosti današnje pisanje portala “Buka” na ovu temu:

>> Danas je u Banjaluci održana press konferencija poslanika PDP-a Branislava Borenovića i odbornika te partije u skupštini grada Banjaluka Aleksandra Zolaka a u vezi sa slučajem Željka Vulića.

Branislav Borenović kaže za BUKU da je zaista šokiran onim što je vidio a to je jedna apsolutno utučena porodica , te da dok god porodica Vulić bude tražila podršku, on će sa svojim kolegama ići kod njih.

“Smatram da je sramota da se na bazi apela koji on (Vulić,op.BUKA ) upućuje već godinama prema svim institucijama Republike Srpske, priča svela na nekoliko poslanika i odbornika iz opozicionih stranaka koji ga posjećuju a mislim da je krajnje vrijeme da se svi uvjere u pravu istinu. Ovdje je potpuno jasno da se Željko Vulić sa svojom prorodicom bori da ostane na svom ognjištu, da sačuva svoju imovinu i naravno njegovo je pravo da nekome da ili ne da da gradi na njegovoj imovini.“ kaže u izjavi za BUKU Borenović

On ističe da je ovdje potpuno jasno da iza svega stoji prvi čovjek Republike Srpske jer bez njegove saglasnosti se ne bi moglo sve dešavati tako ubrzano, a po nalozima koji idu na diskutabilan način, te preko papira u koje se , kako je Borenović naveo,  opravdano sumnja da među njima ima jako puno falsifikata.

„Sasvim je logično da ja kao građanin i kao narodni poslanik pružim podršku onima koji je od mene traže. Da li sam trebao da sjedim u udobnoj kancelariji?“ naveo je Borenović.

„Mi smo pokušali da dobijemo informaciju o tome šta se sa Željkom Vulićem dešava, zašto ga ne puštaju kući. Žalosno je da ljudi na psihijatriji i doktori govore kako trebaju izvršiti još neke pretrage, kako još uvijek ne znaju dijagnozu, kako kažu da je depresivan. Oni hoće da ga što duže drže van njegove kuće i da ga što duže drže na takozvanim pretragama ne bi li načinio nešto što bi njima napravilo opravdanje da bude zadržan neko vrijeme. Mislim da je  jasna namjera, napravljena vješto od strane onih koji žele da Željku Vuliću oduzmu njegovu zemlju da ga faktički eliminišu. To je neka vrsta planirane eliminacije Željka Vulića i otimanja njegove zemlje i imovine od strane onih koji prave  oslovno carstvo a to evidentno radi prvi čovjek Republike Srpske sa svojom ekipom već dugi niz godina“ dodaje on.

Komentarišući prozivke predsjednika RS na račun opozicije te poslanika Branislava Borenovića lično da su oni zaveli Željka Vulića, Borenović kaže kako je to priznanje da Dodik stoji iza gradnje tog objekta ali i prizannje da on stoji iza naređenja datog policiji da privede, pretuče ili eliminiše Željka Vulića.

“To je pokazatelj njegove paranoje i moći i straha da će doći neka nova vlast koja će to sve detaljno preispitati i vjerovatno konfiskovati taj objekat ili zahtijevati da se objekat ukloni što će biti veliki ispit zrelosti nove vlasti Republike Srpske“ kategoričan je Borenović

Prema mišljenju Branislava Borenovića, Milorad Dodik je ovime pokazao svoje pravo lice te da ne preza ni od čega, da on ne daje odgovore na ključno pitanje, već da skreće pažnju sa onoga što je potpuno evidentno, a to je da, navodi Borenović,  on stoji iza cijelog tog projekta.

Osvrčući se na izjavu Slobodana Gavranovića koji je izjavio kako gradska vlast nema ništa sa predmetom spora, a da je samo dan nakon toga izašlo na vidjelo da su dva odjeljenja Administrativne službe grada Banjaluka zatražila asistenciju MUP-a RS Borenović kaže da to samo potvrđuje kako vladajuća partija radi :

„ SNSD funkcioniše na bazi dogovora prvog čovjeka SNSD-a koji vodi sve aktivnosti i koji telefonom naređuje ko će obezbijediti koju dozvolu , ili ko će poslati policiju. A kada se postavi pitanje na osnovu čega se pojavila policija, onda oni užurbano pokušavaju pronaći rješenje. To je jedna potpuno apsurdna situacija rukovođenja Republikom Srpskom u kojoj se pokazuje sva moć i bahatost“ kaže Borenović

„ Ako neko treba da ukaže ili da donese odluku o izuzimanju nečije imovine, to bi trebao da bude sud. treba da postoji sudska odluka na osnovu koje će policija asistirati pri nečemu što se zove izuzimanje jednog dijela puta ili izgradnja drugog dijela puta na privatnoj imovini jedne porodice u Banjaluci“ rekao je Borenović za BUKU.

„ Dok god branimo Željka Vulića, branimo i svoje porodice“ zaključio je on.
Podsjećamo Željko Vulić je u petak ujutru uhapšen  a tokom vikenda je prebačen na Kliniku za psihijatriju Kliničkog centra u Banjaluci.

Prema riječima načelnice Klinike za psihijatriju dr Nere Zivlak pacijent Željko Vulić je medicinski zbrinut.

”Njegovo stanje je poboljšano i svakodnevno se procjenjuje, na osnovu čega će biti odlučeno o tome kad će biti otpušten s Klinike” saopšteno je iz Kliničkog centra u Banjaluci.

 

 

Dodik: Borenović je politički marginalac

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kaže da je potpuna laž i konstrukcija da stoji iza gradnje stambeno-poslovnog objekta u centru Banja Luke, kao što je, kako je naveo, laž da je naredio intervenciju policije u slučaju Željka Vulića.

Dodikova reakcija uslijedila je nakon što je potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović prethodno dao podršku porodici Željke Vulića u odbrani njihove imovine u Banjoj Luci te istakao da predsjednik RS-a Milorad Dodik treba da podnese ostavku, jer je svojim izjavama dao do znanja da stoji iza cijelog slučaja čija je žrtva porodica Vulić.

-Policija nije došla po nalogu ministra, već po nalogu prvog čovjeka RS, koji je svojim kasnijim izjava jasno dao do znanja da je iza svega očigledno on – rekao je Borenović nakon što je danas zajedno s odbornikom PDP-a u Skupštini grada Banja Luka Aleksandrom Zolakom održao pres-konferenciji ispred porodične kuće Željka Vulića.

Dodik je u pisanom odgovoru dostavljenom medijima iz njegovog kabineta Borenovića nazvao “političkim magrinalcem“.

-Nemam običaj da reagujem na izjave političkih marginalaca, ali nemoguće je ne reagovati na neistine i konstrukcije jednog političara u pokušaju, kao što je Borenović, koji je, zajedno sa još nekim liderima opozicije, instrumentalizovao porodicu Vulić manipulišući njima i zloupotrebljavajući ih za politički okršaj sa aktuelnom vlašću. Pun snage nakon godišnjeg odmora, Borenović očito pokušava da po starom običaju dezinformiše javnost konstrukcijama i neistinama – naveo je Dodik.

Navodi i da nije tačna Borenovićeva tvrdnja da ga zove telefonom, jer daje podršku Vulićima.

-Lično sam se zainteresovao za ovaj slučaj i, nakon što su mi svi relevantni republički organi predočili svu dokumentaciju, uvjerio sam se da niko nije zakinuo Vuliće i predočeno mi je da ni jedan centimetar njihove zemlje nije uzurpiran – naveo je entitetski predsjednik.

Žao mu je što se “slučaj Vulić“ nije završio na miran način, kao što je mogao, “ali da tako ne bude potrudili su se upravo Borenović, Čavić i slični njima“.

-Međutim i njima treba da bude jasno da se i u ovom slučaju treba odbraniti pravo i zakonitost – stoji u Dodikovoj reakciji.

Navodi i da iskreno žali na povredama koje je “dobio Vulić i sve kroz šta su on i porodica prošli, jer sve se to moglo završiti mirnim putem“.

Ali isto tako, dodao je, žali “ranjenog policajca koji će ostati trajni invalid“.

-Niko nema pravo da napada i ranjavanja policiju u odbrani zakonitosti. Da Borenović, kao političar u pokušaju, nikad neće narasti najbolje govori njegov zahtjev za mojom ostavkom. To jasno oslikava da ovde nije u pitanju borba opozicije za Vuliće, već pusta želja da se sruši Dodik na bilo koji način, makar to bila i manipulacija Vulićima – ustvrdio je entitetski predsjednik.<<