Ako Bosna i Hercegovina ne napravi ozbiljne reformske rezove, a nastavi da se nekontrolisano zadužuje, slijedi joj grčki scenario, tvrde ekonomisti.

Država mora da stane na stranu privrede, jer samo novim privređivanjima, novom vrijednošću ova zemlja može da vrati kredite, u suprotnom doći će do blokade svih poluga društva, istakli su privrednici gostujući u emisiji “Izazovi” BN televizije.

MMF je bio jasan “ako ne konstituišete vlast – nema nove tranše kredita”. Time su nam dali do znanja da moramo da se uozbiljimo i da krenemo sa realizacijom svih onih obećanja koje smo dali MMF-u, a tu se prije svega misli na smanjenje ogromne administracije, izmjene zakona koji će skinuti omču sa vrata posustaloj privredi.

“Ne bude li sredstava u relativno kratkom roku, nećemo moći da servisiramo svoje obaveze niti da isplaćujemo plate budžetskim korisnicima“, ukazuje ekonomista Zoran Pavlović.

“Mi moramo da se osvjestimo da smanjimo troškovnu stranu i da poboljšamo privredu, jer samo na takav način možemo da vraćamo kredite, a i da uzimamo nove”, ističe Predrag Zgonjanin iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

U Privrednoj komori Republike Srpske ukazuju da postoji opravdani strah da ako ne bude dovoljno sredstava u budžetu, da postoji mogućnost da budu uskraćeni podsticaji koji su neophodan impuls da privreda krene naprijed.

Iz MMF-u i traže da se probudimo, da počnemo da stimulišemo one subjekte koji stvaraju novu vrijednost.

“Ali ne može se graditi privreda, ako se radnik ne plati adekvantno. Istovremeno, ta niska produktivnost je posljedice nemanja adekvatne opreme, sredstava za rad i još imate loše plaćenog radnika koji nije stimulisan da radi bolje i inovativnije, tako da su vam ruke vezane. Treba država da posebno obrati pažnju na one koji uvoze opremu i repromaterijal”, smatra ekonomista prof. dr Miladin Jovičić.

Predstavnici poslodavaca i Privredne komore smatraju da Ekonomska politika Republike Srpske treba da bude u službi izlaska iz krize, a ne slijepog podmirenja troškova administracije i daljih pritisaka na privredu.

 

Izvor: BNTV