U Opštoj bolnici u Trebinju danas je obilježena krsna slava zdravstvenih radnika, Sveti vračevi Damjan i Kozma. Na svečanosti, koju je uveličao i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije te brojne druge zvanice, direktor ove ustanove Zdravka Vreća istakla je da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi realizovani mnogi projekti i ostvareni značajni ciljevi, što se prevashodno odnosi na sertifikovanje i akreditovanje ove ustanove od strane Agencije za sertifikaciju.

Što se ovih projekata tiče, pacijenti ih uglavnom prepoznaju po tablama koje su postavljene u hodnicima bolnice, dok je podizanje kvaliteta zdravstvenih usluga još uvijek daleko od regionalnih standarda. U prilog ovoj činjenici ide i današnje iskustvo koje govori da su rijetki pacijenti koji su posjetili ovu ustanovu oko podneva mogli da računaju na usluge trebinjskih ljekara, koji su u to vrijeme bili na “slavskoj svijeći”. Svi pacijenti porodične medicine u ovom periodu su preusmjeravani na dežurne u Hitnoj pomoći, što samo po sebi govori o načinu kako je organizovana ova ustanova. Slično je bilo i u specijalističkim ambulantama Opšte bolnice.

Sa ovim slučajem smo upoznati kroz iskustvo roditelja sedmogodišnjeg dječaka koji je sa temperaturom od preko 38 oC naišao na prazne ljekarske fotelje, te je poslije maltretiranja u porodičnoj medicini i Hitnoj pomoći tek u privatnoj pedijatrijskoj praksi uspio da obezbjedi ljekarsko mišljenje za mališana. Tu uslugu je naravno platio, dok su oni koji su plaćeni “narodnim novcem” (čitaj: iz budžeta Grada ili RS) u to vrijeme “lomili slavske kolače”.

Moralno ili ne, prosudite sami !

 

B.S. Hercegovina Promo, novembar 2013.