Džentlmenu je savršeno jasno da mora poštovati zahtev domaćina u pogledu odeće u kojoj će se pojaviti na zabavi ili prijemu. Izraz “svakodnevna” ili “uobičajena” odeća vezan je za godišnje doba i može značiti bermuda pantalone i polo-majicu tokom leta i farmerke i džemper tokom zime.

 

Izraz “neformalna” odeća označava košulju bez kravate i sportski sako. Opet, izraz “poluformalna” odeća podrazumeva tamno odelo i kravatu. Izraz “crna kravata” označava smoking, uz sve što uz to ide: odgovarajuća bela košulja sa dugmadima za manžetne, plastron za grudi, leptir-mašna i blistavo uglačane crne ili lakovane cipele, odnosno, u najmanju ruku, crno odelo. Najzad, izraz “bela kravata” zanči da se pored svega ostalog, bespogovorno zahtevaju frak i lakovane cipele.

Ukoliko se dogodi da džentlmen iznenada mora da odbije poziv koje je ranije prihvatio, najhitnije o tome obaveštava svog domaćina ili domaćicu. ukratko im pri tom iznosi razloge za nastalu promenu, uz prikladno i iskreno izvinjenje.

odelo2 Džentlmen da budem: Džentlmen na zabavi

Jednom džentlmenu više je nego dobro poznato da prihvatanje poziva ima vrednost poslovnog dogovora. Obaveza je domaćina, pri tom, da kako valja ugosti i zabavi svoje goste, a gostiju da daju sve od sebe da skup u potpunosti uspe.

Džentlmen uvek stiže na vreme- ne odveć rano, ali ne sme ni kasniti više od petnaest minuta. Pri tom učestvuje u svemu što je domaćin za datu priliku planirao i trudi se da vodi živ i prijatan razgovor sa drugim zvanicama. Ne prejeda se za stolom, mada se ako mu se ponudi može i po drugi put poslužiti. I, naravno, ne postavlja busiju kod bara.

Pošto su zabava, prijem ili večera privedeni kraju, džentlmen ne odugovlači sa odlaskom. Obavezno se zahvaljuje domaćinu i domaćici i makar ovlaš pozdravlja sa starim prijateljima i novostečenim poznanicima.

odelo3 Džentlmen da budem: Džentlmen na zabavi

Pročitajte i prethodne savete iz rubrike “Škola za džentlmene”

 

Izvor: Wannabe man