U seriji tekstova “Škola za džentlmene” danas kada se obilježava Dan žena donosimo kratki osvrt na poželjno ponašanje svakog muškarca prema dami – svakodnevno, a ne samo kada su praznici u pitanju.

Žene su podsvjesno uvijek težile da pronađu muškarca koji se prema njima odnosi kao prema princezi. Ako do sada niste postali džentlmen, sada je pravo vrijeme da to naučite a imate svo vrijeme ovoga svijeta i da primjenite.

Naučite da budete džentlmen
Kvalitete jednog džentlmena treba da ima svaki muškarac.
Ljubaznost
Najlakši način da se brzo uklopite je da postanete prijatni i ljubazni. On otvara dami vrata, smješi se, ponaša se kao da ga zanima sve što osoba govori. To su osnovni maniri svakog lijepo vaspitanog muškarca.
Pristojnost
Džentlmen nikada ne psuje. Idealno bi bilo da nikada ne kaže “ružnu reč”, ali to nije baš uvijek moguće. Ipak, psovke odbijaju kulturne žene, a takođe čini da izgledate neobrazovano. Kada su djevojke u blizini, uzdržite se.

 

Ne pije
Muškarac koji umije da se iskontroliše kada pije, izgledaće bolje u očima žena nego onaj koji dopusti alkoholu da nadvlada njime. Ako niste sigurni da li znate da se zaustavite na vreme, bolje je da uopšte ne pijete.

džentlmen32

Pomoć
Ako vidi ženu kako nosi teške torbe, pravi džentlmen će prvi pritrčati da pomogne. Ako ona stoji u autobusu, uvijek će joj ustupiti mjesto. U moderno doba ovi sitni znaci pažnje kao da su nestali.

 

Poštovanje
Ovo je jako bitno, ali pravi džentlmen to zna. Jedna od stvari koje pokazuju nepoštovanje prema ženama je i to kada muškarac izađe na sastanak sa jednom devojkom, a veče provede  pričajući joj o svojim iskustvima sa drugim ženama. Taj dio svog privatnog života, džentlmen uvek mora da drži u tajnosti.

 

Iznenađenja
Svaka žena voli malo iznenađenja u svom životu, a pravi džentlmen zna kako da je oduševi. Cvijeće kada to ne očekuje (ne samo za Dan žena!), vikend van grada, mali znaci pažnje…
Briga o izgledu
Jedna od najvažnijih stvari je da se brine i o sebi. Nikada neće dozvoliti da izgleda neuredno, već će uvijek s pažnjom birati stvari koje oblači…
|
dzentlmen 34
Stvari koje džentlmen nikada neće uraditi u prisustvu žene

 

Zijevanje
On nikada ne zijeva pred ženom, a da rukom ne prekrije usta. Zijevanje je znak dosade i umora, pa ako baš mora to da uradi, prekriće usta rukom. Ako tako ne uradi, pokazuje nepoštovanje prema njoj.

 

Žvakanje
Nikada ne žvaće otvorenih usta. Jedite zatvorenih usta, niko ne mora da vidi šta vi zapravo žvaćete.
Druge žene
Nikada ne gleda druge žene, jer je to pokazatelj velikog nepoštovanja prema njoj. Dok je žena tu, druge zaboravite.
Pročitajte i druge zanimljive savjete iz rubrike “Škola za džentlmene”