16.2 C
Trebinje
petak, 24 septembra, 2021
Škola za džentlmene (10): Džentlmen i bakšiš

Škola za džentlmene (10): Džentlmen i bakšiš

Donosimo i deseti nastavak serije tekstova, “Džentlmen da budem”, popularnog muškog magazina Wannabe man. Deseti nastavak ukratko donosi nekoliko savjeta kako se ponašati u ugostiteljskom objektu.

Ukoliko mu nešto nije po voljinu restoranu jedan džentlmen nikada se ne raspravlja sa konobarima već svoje primedbe iznosi šefu sale, ili eventualno, upravniku restorana. U svakom slučaju ukoliko baš ne žudi da se osvedoči šta se dogodilo sa onima koji su izazvali njegovu ljutnju više nikada neće navraćati u taj restoran.

Čak i na večerama na kojima se posebno drži do elegancije jednom se džentlmenu ne može zameriti  ukoliko hladna jela- kao na primer špargle, komadiće kuvanog krompira ili piletinu- uzima prstima. Pri tom, naravno, strogo vodi računa da mu sos u koji ih zamače ne kapne na košulju ili stolnjak.

Ukoliko ustanovi da mu je kakvo zrno, ili koščica, zapala za zube, neće ih otklanjati za stolom već će uz izvinjenje zbog napuštanja stola to učiniti u toaletu.

Na koktelima kao i na večerama za stolom ukoliko ustanovi da je stavio u usta nešto što ne godi njegovom ukusu ili što nije u stanju da proguta  džentlmen će nastojati da se toga otarasi na najdelikatniji mogući način. U većini slučajeva pri tome će se poslužiti viljuškom, pa čak i prstima, i to učiniti što je brže moguće, bez potrebe da sve prikrije salvetom.

džentlmen21 Džentlmen da budem: Džentlmen i davanje napojnice

Pošto je završio sa jelom, džentlmen ostavlja nož i viljušku ukrštene, na svom tanjiru.  Ukoliko je jedno ili drugo slučajno ispustio na pod, nikada ih ne vraća nazad na sto.

Ukoliko se već poslužio svojim nožem ili viljuškom i uprljao ih, nikada ih ne stavlja na stolnjak.

Pravi džentlmen, osim u svojoj vlastitoj kući, nikada neće grickati led koji mu je stavljen u piće.

Za stolom, pri večeri, pravi džentlmen nikada neće pokušavati da svoje društvo ubedi u osnovanost vlastitih gledišta. Zajednička večera nije isto što i nadmetanje u umnosti.

Pri ispijanju koktela pravi džentlmen nikada se ne služi slamčicom.

Obaveza je džentlmena za stolom da kada god ona seda ili ustaje sa stolice bude na usluzi dami sa svoje leve strane.

Davanje napojnice delikatan je postupak i tiče se se samo džentlmena i osobe koja ga uslužuje. Smatra se više nego rđavim ukusom razmetanje visokom napojnicom. Opet, ukoliko usluga nije bila zadovoljavajuća džentlmen nikada ne saopštava ostatku društva da namerava da ostavi napojnicu koja će biti po pravoj meri dobijene usluge.

Podrazumeva se da će džentlmen ostaviti napojnicu u restoranu ili baru, ali ne i u prodavnicama brze hrane. Zauzvrat za dobru uslugu, ostavlja se bar petnaest procenata od ukupnog iznosa računa. Veoma dobra, sjajna usluga nagrađije se sa dvadeset, pa i više procenata. ukoliko je opet usluga bila jedva zadovoljavajuća džentlmen neće izgubiti na ugledu i ako ostavi samo deset odsto. U slučajevima kada je usluga bila ispod svih uobičajenih merila džentlmen može odlučiti da napojnicu uskrati, ipak, potrudiće se da svoj postupak objasni šefu sale. Ostaviti u besu, kao napojnicu tek neku bednu paru, svedoči da su i gostu, kao i njegovom uslužitelju, dobri maniri posve tuđi.

džentlmen31 Džentlmen da budem: Džentlmen i davanje napojnice

Pročitajte i prethodne savete iz rubrike “Škola za džentlmene”