Vlada je odlučila da nova školska godina počinje po već utvrđenom školskom kalendaru 1. septembra, ali u izmijenjenim uslovima, u školskim klupama ali uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Čas će svakodnevno trajati maksimalno 30 minuta, a u većim školama i 20 minuta.

Učenici će svakodnevno ići u škole, podijeljeni u grupe do 15 đaka, da se smanji rizik od korona virusa.

Rekla je ovo ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić nakon današnje posebne sjednice Vlade RS na kojoj je razmotrena Informacija o početku školske godine i planu organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

– I u okruženju se djeca vraćaju u učionice, jer je procijenjeno da je to jako važno za njih. Za one koji ne mogu da budu u školi, kao što su bolesna djeca i slično, biće obezbjeđena onlajn nastava, ali ne preko TV-a već digitalnih platformi – kaže Trivićeva.

Propisane su i mjere za roditelje prilikom slanja djece u školu i odgovornost je na svima da se smanji rizik od ovog virusa.

– Bez obzira na izmijenjene okolnosti nastavićemo i razvoj obrazovanja u RS i sve ćemo promjene kojie smo planirali primjenjivati već od septembra. Obezbjedoćemo sve uslove u školama za pojačane higijenske mjere i dezinfekciju. Pred nama je veliki izazov ali ako budemo poštovali sve mjere smatramo da sćemo imati minimalan rizik od obolijevanja od virusa korona – dodaje Trivićeva.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damajnoviuć kaže da su se sve opcije razmatrale mjesec i po dana.

– Nama je jako bitno da nastava počne fizički u učionici, jer je najbitnije zdravlje, ali i soicijalizacija utiče na zdravlje djece. Svaki predmet je za sebe bitan i zbog toga ćemo i skratiti časove, ali je bolje imati kraći čas i veći je efekar nego onlajn nastava u tom periodu – kaže Damajnović.

– Ne odustajemo od reformskih procesa iz akcionog plana Vlade koji je usvojen. Donijeli smo novine kao što je fakultativna nastava u drugojh trijadi. uradili smo programe za njih, za domaćinstvo, kaligrafiju itd.

On ističe da su uradili i programe za učenike koji žele da uče više nego što predviđa nastavni plan i program.

U srednjim školama smo usvojili neke standarde zanimanja, a do nove godine ćemo sve to završiti. Došli smo u poziciju da će mnogo učenika praktičnu nastavu pohađati u preduzećima. I u ovakvim usloivima će imati tu praktičnu nastavu ako preduzeće bude radilo, ako ne bude imaće u školama organizovanu praktičnu nastavu

Sve što smo planirali će dakle biti provedeno kada su u pitanju novine u obrazovanju.

 

 

Izvor: Srpskainfo