Tradicionalni skokovi sa Starog mosta, takmičenje koje će ove godine imati 454. izdanje, održaće se 26. jula, bez obzira na epidemiološku sliku u zemlji tog dana, potvrđeno je za Anadoliju iz Kluba skakača u vodu Mostari, koji je organizator manifestacije.

Upitno je da li će zbog situacije na granicama, Skokovi ovog puta imati međunarodni karakter, kao i da li će na platou ispod Starog mosta prisustvovati publika.

“Ne možemo napamet govoriti, posebno ne o eventualnim gostima koji dolaze od Srbije do Slovenije, a koji su i ovog puta iskazali želju da budu učesnici manifestacije. Ne znamo ni koliko će skakača uzeti učešće, niti da li će publici biti dozvoljen pristup, ali je sigurno da će se manifestacija održati. Datum je, od ranije je poznato, 26. juli, a početak je zakazan za 16 sati. Nadamo se da će publika prisustvovati, jer se zbog publike sve i dešava”, rekao je za Anadoliju portparol Kluba skakača Saša Oručević.

Skokove će i ove godine uživo prenositi Face TV, dok neki od popratnih sadržaja na koje je publika navikla, već sad je poznato, neće biti organizovani.

“Ne možemo organizovati koncert, ali će se sasvim sigurno upriličiti tradicionalna bakljada i ostala druženja”, najavio je Oručević.

Skokovi sa Starog mosta najstarije su takmičenje u Bosni i Hercegovini i jedan od najznačajnijih događaja u Gradu Mostaru. Manifestacija nije prekinuta čak ni u ratu kada se skakalo pod granatama, i to bez prisustva publike. Titulu najboljeg u kategoriji skokova na noge ove godine braniće Igor Kazić, dok je prošlogodišnji pobjednik u skokovima na glavu Lorens Listo odlučio okončati karijeru. Rekorderi po broju pobjeda upravo su Listo i legendarni Emir Balić, koji su se na pobjedničko postolje penjali čak 13 puta.

 

 

 

 

Izvor: Nezavisne